Истината за Мака

Вълшебен ли е коренът за вашето либито?
Истината за Мака

Може ли перуанската билка Мака да подобри сексуалният ви живот? Рекламен трик или наистина този корен, на който предписват вълшебни свойства притежава всички онези способности, на които попадаме в пресата или в интернет пространството?

Истината може би и този път ще се окаже по средата! Но нека все пак първо да ви дам малко информация за него.

Мака (Lepidium meyenii) е кореноплодно многогодишно растение, което се отглежда в Перуанските Анди на високо надморско равнище. От векове се използва за подобряване на силата, физическата издържливост и либитото. Легендата разказва, че войните на Инките са я използвали непосредствено преди битка, за да увеличат бойния си дух. Според народните вярвания, които датират повече от 2000 години, това растение доставя енергия и умствена яснота и подобрява сексуалния нагон.

Информацията относно Мака и неговите полезни свойства се предава от поколение на поколение, но научни доказателства за ефективността му е ограничен. Съществуват няколко сериозни проучвания, които доказват известни ползи, но със сигурност не притежава всички чудодейни свойства, които му се предписват.

Мака се счита за адаптоген и помага на тялото да балансира хормоните и стабилизира имунната система. Растението съдържа съвкупност от стероли, танини, алкалоиди и сапонини, за които се твърди, че имат синергично действие. Интересен е фактът, че от проведените проучвания е изолиран химикала p-methoxybenzyl isothiocyanate (п-метоксибензил изотиоцианат), който според традиционната местна медицина в района на Андите се счита за афродизиак. Именно той е най-важното вещество, за чието съдържание се следи при създаването на Мака хранителните добавки.

Изследователите търсят как Мака може да помогне на мъжете и жените с ниско либидо. Някои проучвания показват, че може да подобри качеството на спермата, облекчаване на симптомите на менопаузата и намаляване на уголемени простати.

Доказани ползи:

- подобрява оплодителните способности, като повишава качеството на спермата (повече, по-здрави и по-активни сперматозоиди)
- повишава либидото
- подобрява физическата енергия

Предположения и недоказани твърдения:

- подобрява дейността на ендокринната система, действа тонизиращо
- има антидепресантни свойства, подобрява настроението 
- подобрява сексуалния живот чрез пряко въздействие върху потентността
- има естроген-подобно действие (протективно) при жени

1535620Thinkstock/Guliver

Няколко проучвания върху животни установили, че коренът действа като афродизиак, но в основните проучвания липсват данни как влияе върху хората. В статия публикувана в Current Sexual Health се пише, че: "Няма достатъчно неоспорими медицински доказателства в подкрепа на използването на Мака за сексуална дисфункция при жените."

Професор Adriane Fugh-Berman от Medical Center Georgetown University казва: "Мака може да има положителен ефект върху сексуалната дисфункция. И все пак има толкова много психологични и социални аспекти при измерване сексуално изцеление, че е трудно да бъде решаващ фактор на 100%." Освен това професор Berman допълва, че: "Някои твърдения са преувеличени относно способностите на Мака да засили сексуалното желание. Може да го завиши, но леко. Мака може да увеличи броя на сперматозоидите и подобрява плодовитостта при някои мъже."

Въпреки, че липсват неоспорими доказателства, психиатърът по функционална медицина д-р Hyla Cass, споделя: " В моята практика съм виждала Мака да възстановява хормонален дисбаланс и свързаните с тях сексуално желание и плодовитост при мъжете и при жените."

Chris Kilham, автор на Hot Plants, казва: "Мака се радва на много дълга история на успешни приложения като лекарствено средство при менопауза, безплодие и сексуално изцеление. Въпросът не е дали работи - защото знаем, че работи със сигурност, а как работи?"

Подобно на други кореноплодни растения Мака прилича на репичка, ряпа, но вкуса му повече наподобява на картоф. Съдържа въглехидрати, белтъчини, мазнини и диетични фибри. Добър източник е на желязо, йод, магнезий, селен и калций. Има различни видове Мака, които се отличават по цвета на корена и стеблото.

Маката може да бъде с кремав цвят, жълта, зелена, червена, пурпурна, сива или черна. Обединяващото за всички типове мака е че имат сходен хранителен профил, но се отличават по съдържанието на вторични фитонутриенти. Последни научни изследвания потвърждават, че приемът на няколко вида мака има по-добри свойства от колкото приемът само на един тип.

Мака няма определена доза за прием, но повечето хора приемат между 1-3 грама на ден с вода, сок, смути или кисело мляко. В идеалният случай е при редовна употреба да се прави почивка от 1-2 седмици в месеца. За жените целящи да подобрят оплодителната си способност е добре да приемате Мака до овулацията, след което да направите пауза от 2 седмици до началото на новият си месечен цикъл.

Източник: WebMD, herbwisdom, globalhealingcente

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април