Fit&Well и шоколадовата фабрика

Шоколадите Гайо ще раздвижат неподозирани пластове в съзнанието ви
Fit&Well и шоколадовата фабрика

Шоколадът е поезия в златен станиол... И признавам, че се отнасям към него като към малък грях – плахо, мимоходом, оглеждайки се дали някой не ме наблюдава - всеки път, когато си отчупвам парченце.

За първи път обаче небцето ми разви своята чувствителност и способност да улавя върховния вкус на истински шоколад, след като се докоснах до работата на Мария и Венсан Гайо. Открих за себе си, че формулата на идеалния какаов десерт включва две основни съставки – фин сорт какао и нерафинирана тръстикова захар, плюс страст, въображение и добри намерения. Нищо повече. Вярвате или не, простичкото на пръв поглед уравнение ще изпрати всеки любител на сетивните предизвикателства на едно ароматно пътешествие отвъд всичко познато досега.

Мирела Миладинова

Вижте какво споделиха пред камерата на Fit&Well младите шоколатиери на уъркшопа, който се проведе в кулинарно училище Амюз Буш през уикенда :)

 

Всичко започва преди няколко години, когато търсенето на нови хоризонти отвежда семейство Гайо в Южна Америка и разкрива пред тях магията на шоколада. От този момент нататък, Мария и Венсан се отдават на сладко занаятчийство и в края на 2011 година създават първата работилница за шоколад в България, носеща собствената им фамилия – Гайо. Там двамата преоткриват автентична европейска технология за изработване на какаовото изкушение, директно от висококачествени какаови зърна.

След множество дегустации и внимателна селекция, подбират два сорта: Rio Caribe Superior от Северна Венецуела с вкус на кафе и печени ядки и Hispaniola с плодови нотки, отглеждан в Доминиканската република. Първите три вида от колекцията им са Jazz, Pop и Blues. Произлизат от факта, че Венсан е музикант и оприличава създаването на шоколад с композирането на музикална пиеса. Несъмнено творчески процес, който изисква усет и отношение.

Двамата шоколатиери планират появата и на още една разновидност, но подробностите около нея засега остават тайна. Нетърпеливи ли сте да разберете с какво още ще ни изненадат майсторите? Ново "музикално" оформление, може би...

Мирела Миладинова

Зад богатия вкус на шоколада обаче се крие дълъг и трудоемък процес. Започвайки от подбора на най-добрите суровини и стигайки до крайния изтънчен резултат, съществуват няколко етапа.

Оказва се, че изпичането на зърната е цяло изкуство, тъй като по време на него най-вече се отключват шоколадовите ухания. Всеки отделен сорт пък се пече на определена температура и за фиксирано време, като по този начин изцяло се запазват хранителните и вкусови качества на какаото.

В работилница Гайо какаовите зърна се пекат с черупките, след това се обелват и начупват чрез специална ръчна мелница, която отделя ядката от самата люспа. Не си мислете, че обвивката на какаовото зърно отива на вятъра - тя се използва за направата на тонизиращ чай, прекрасно съчетаващ се с черен пипер, канела или джинджифил.

Мирела Миладинова

Мирела Миладинова

Следва втори процес на смилане, този път само на зърното, и смесване със сурова тръстикова захар. За тази цел отново се използва съвременен модел на занаятчийски уред от Ренесансовата епоха. Консистенцията става толкова фина, че се втечнява и в резултат се отделя какаово масло, богато на антиоксиданти, витамини и минерали. Получената смес се налива в специални съдове и се оставя да зрее – до няколко седмици.

След този етап, матовият шоколадов блок се разтапя и темперира, за да кристализират маслата. Именно тогава се постигат гланц, богат какаов аромат и нежна, топяща се субстанция. Последният етап е свързан с оформянето на блокчетата, ръчното им опаковане и уникално подпечатване.

Няма нужда да описвам вълнението от момента, в който открих "Гайо Шоколад". Вече ви казах, то е като поезия в златен станиол... 

А ето тук има информация за местата, където може да откриете шоколадовите шедьоври на Гайо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май