6 натурални метода за смъкване на холестерола - II част

Лекувайте се с храна!
6 натурални метода за смъкване на холестерола - II част

Холестеролът, се счита за рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, но също така той играе важна роля като компонент от мембраните на клетките и е от съществено значение за структурата и функцията на клетките в организма.

Елемент е в състава на някои важни хормони. За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е водата, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат транспортирани от белтъци, наречени апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди и апропротеини.

Липопротеините с ниска плътност, познати още като лош холестерол, транспортират холестерола към различните части на тялото, където се натрупва и отлага по съдовете. Именно това натрупване, води до запушване и евентуални сърдечно-съдови проблеми.

Липопротеините с висока плътност, познати още като добър холестерол спомагат за изчистването по естествен начин на лошия холестерол от организма. От изключително значение е двата вида холестерол да се намират в добър баланс, защото и двата играят важна роля в жизнените процеси на тялото.

Предлагам ви 6 натурални метода благодарение на които можете да намалите нивото на лошия холестерол в организма. За първите три метода можете да прочетете ТУК.

1634411Thinkstock/Guliver

Холестерол


Фитостеролите, познати като станоли са растителни мазнини и играят важна роля за основните процеси протичащи в човешкото тяло. Фитостеролите принадлежат към групата на растителните стероли и в структурно отношение са изключително близки с холестерол, поради което растителните клетки изпълняват подобни на него функции, а именно изграждат клетъчните мембрани.

Необходимостта от консумация на фитостероли е изключително важна, тъй като попадайки в червата, че пречат за усвояването на холестерола, постъпил с храната. Фитостеролите не се усвояват добре от организма, но тяхната роля е да блокират холестерола в храносмилателния тракт и след това да бъдат изхвърлени от тялото.

Консумирайки продукти като: аспержи, боб, леща, карфиол, бамя, кестени, банани, стар лук, краставици, ягоди, череши, слънчоглед, сусам, кокос, картофи, цвекло, маруля, сливи, круши, чушки, домати, ябълки, яйца, домати, нахут, бадеми макадамия, грах, бадемово масло, къри, бахар, мента, куркума, червен пипер, джинджифил, босилек и други – понижавате нивото на лошия си холестерол с 15-20%, което води до понижаване риска от инфаркт на миокардата.

Пектин

1634408Thinkstock/Guliver

Пектинът съдържащ се в кората на портокалите, както и в ябълките понижава лошия холестерол с 10%, според последните проучвания на лекарите в Холандия. Вкусен и изключително полезен начин да поддържате кръвоносните си съдове чисти и в добро здраве. По 1 супена лъжица пектин на ден ще можете да постигнете повече от отличен резултат.

Цариградско грозде

1634410Thinkstock/Guliver

Цариградското грозде е изключително богато на витамин С. Мощен антиоксидант, който помага на сърдечно-съдовата система, благодарение на което се намаляват количеството на мазнините в артериите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април