Яжте пържоли, за да ви е топло

Протеинова термогенеза и изпотяване от месо :)
Яжте пържоли, за да ви е топло

Много обичам екстремните спортове. А от всички екстремни спортове най-много обичам надяждането. Интересно ми е да чета интервюта със състезатели в тази дисциплина, защото така се докосвам до хора с несъкрушима воля, невероятен хъс за победа, правилно отношение към храната и апетит, какъвто всяка баба мечтае да види у внуците си.

Именно от такова интервю попаднах на едно понятие, което до този момент не съм виждал формулирано на български, но може би много от вас познават от личен опит – "meat sweats”. Това на нашенски ще рече нещо от сорта на "изпотяване от месо". Повърхностната ми интернет справка показа, че съществуват различни гледни точки за неговите причинители. Има и мнения, че подобно състояние не съществува. Не съществува другия път. Казват го професионалистите в преяждането, казвам го и аз – аматьорът, който спортува за удоволствие. Но да се обърнем към фактите.

Обичаме да си мислим, че човешкото тяло е перфектно конструирана машина. Подобно твърдение е леко преувеличено и ей сега ще ви кажа защо. Всеки път, когато се храните, част от яденето не отива по предназначение. Тук не говоря за случаите, в които не успявате да уцелите устата си или плюете трохи по околните, ами за т.нар. термичен ефект на храната. Той се дължи на факта, че храносмилането и усвояването на различните вещества в организма ви си има енергийна цена. А всеки път, когато изразходвате енергия, вашата телесна температура се покачва. Загреете ли се достатъчно пък, тогава ви се налага да активиране естествения си механизъм за охлаждане или иначе казано – изпотявате се.

inm.comЗа добро или за лошо именно протеинът е хранителното вещество с най-мощния термогенен ефект. При него минимум 25% от енергийното съдържание отива за преработка и асимилиране. За сравнение ще кажем, че мазнините отдават около 2-3% от енергията си за тези процеси, а при въглехидратите този процент обикновено е под 10. Интересното е, че колкото по-пълноценен е един протеин (т.е., разполагащ с по-пълна гама незаменими аминокиселини), толкова по-силна е неговата термогенеза. Именно поради тази причина месото е с един от най-отчетливите сгряващи ефекти и много хора интуитивно го избягват в разгара на лятото, възприемайки го като по-"тежка" храна.

Е, аз засега не страдам от подобна сезонност на консумацията, но ако любимците ми от Топлофикация продължат да се гаврят така безобразно с цените на парното, определено зимата ще е сезонът на многото мръвки.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април