Палачинките на Джейми

Днешната рецепта е заимствана от Джейми Оливър, напълно постна е и изключително вкусна
Палачинките на Джейми

По древен славянски обичай, тази седмица в Русия се чества Масленица. Част от традицията на празника се състои в приготвянето на палачинки.  

1669168Pinterest

 

 

Продукти:

125 гр пълнозърнесто брашно

250 мл соево или бадемово мляко

1 с. л. кокосово масло

1 с. л. смляно ленено семе

1 ч. л. ябълков оцет

1 ч. л. пудра захар

1 ч. л. бакпулвер

½ ч. л. сода бикарбонат

1 щипка морска сол

плодове или сладко по избор за сервиране

растителна мазнина

 

Начин на приготвяне:

Смесете смляното ленено семе с 2 ½ с.л. студена вода, след което оставете настрана да се сгъсти. В същото време разтопете кокосовото масло на тиган на средна температура, след това оставете да изстине.

Смесете соевото (или бадемово) мляко и ябълковия оцет. Добавете разтопеното кокосово масло, след това прибавете към сместа от лененото семе.

Смесете брашното, захарта, бакпулвера, водата, содата бикарбонат и солта и направете отвор в средата. Постепенно изсипете мократа смес като разбърквате непрекъснато докато се смесят добре – не се притеснявайте ако има бучки. Оставете настрана.

Загрейте котлона на най-ниската температура. Поставете средно-голям тиган и загрейте мазнината. Сипете черпак от сместа (един черпак е достатъчен за една палачинка). Ако правите по-малки палачинки можете да направите няколко едновременно. Осигурете достатъчно място между тях.

Изпечете палачинките около 2 мин в тигана или докато добият златен оттенък и се появят мехурчета. Използвайте шпатула да обърнете и да изпечете още 2 мин. Докато приготвите всички палачинки приберете готовите в печката, за да се запазят топли.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април