Не преяждайте с мандарини! Опасно е

Не преяждайте с мандарини! Опасно е

Преяждането с мандарини може да навреди на здравето. Това предупреди Татяна Залетова, диетолог и специалист по фитотерапия в интервю за радио Sputnik. Тя обясни защо излишъкът от тези плодове в менюто крие рискове.

Мандарините са богати на хранителни вещества, особено на витамин С. Подобно на другите цитрусови плодове, те могат да бъдат важен елемент от здравословното хранене, особено през студения сезон. Прекаляването с него обаче увеличава риска от алергични реакции и допълнително натоварва отделителната система, казва Залетова.

"Ако консумираме мандарини в излишък, може да имаме алергични реакции към излишния витамин С. Могат да се получат както тривиални уртикарии, така и по-изразени реакции. Големите количества витамин С също така натоварват допълнително отделителните органи, като например бъбреците", коментира тя.

Според диетолога хората с бъбречни заболявания трябва да бъдат предпазливи по отношение на мандарините. Пациентите с хронични стомашно-чревни заболявания също не трябва да консумират твърде много от тези плодове, допълва тя, цитирана от "24 часа".

ключови думи:
мандарини

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април