Дъвчете хубаво, за да се нахраните хубаво

Или поне така стои положението с бадемите
Дъвчете хубаво, за да се нахраните хубаво

Бадемите се водят една от най-високоенергийните растителни храни, до които можете да се докопате, но ние много добре знаем, че това не е точно така и сме го споменавали и преди. Добри новини за онези, които обичат да се тъпчат с с ядки, но не искат да напълняват. И кофти изненада за други, които разчитат на тях като основен източник на калории и хранителни вещества. Има обаче един тънък момент, за който майките и бабите ви интуитивно са знаели през цялото онова време, докато са ви повтаряли да дъвчете хубаво.

В едно изследване отпреди няколко години се набляга именно на този момент от консумацията на ядките. Неговите участници получават по 55 грама бадеми с инструкцията да ги сдъвчат 10, 25 или 40 пъти. Следват кръвни проби, мониторинг на апетита в рамките на 3 часа след храненето, както и много внимателно събиране и анализ на изпражненията. Факт е, че научната работа е една от най-любопитните и занимателни в целия свят. Факт е, също така, че ако искате да сте наясно как се усвояват определени хранителни вещества като мазнините, например, ще се наложи да се поизцапате. Буквално.

Оказва се, че 40 предъвквания потискат глада и повишават чувството на ситост доста по-добре от 25 предъвквания. Това продължава да е факт дори 2 часа след храненето. Кръвните проби показват, че в първия случай има и много по-високи нива на апетитопотискащия хормон глюкагоноподобен пептид-1 (ГПП-1) и много по-ниско съдържание на мазнини в изпражненията. Всичко това ще рече, че колкото повече дъвчете бадемите, толкова по-добре усвоявате енергията им, а вероятно и нутриентите, които се съдържат в мазнините им (като витамин Е, например).

Така че, ако искате да извлечете максимума от хранителната стойност на добрите стари ядки, постарайте се повече с мастикацията*. Имам сериозни основания да смятам, че смлените ядки се усвояват значително по-добре от целите. В противен случай, гълтайте като патици.

Това е. Сега харесайте страницата ни във фейсбук. Мерси!

* Терминът няма нищо общо с анасоновата напитка, за която си мислите, а по-скоро е сложният начин да не повтарям думата "дъвкане" прекалено често

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април