Вкусни празници с: Foodies'

Практични съвети + дъх на джинджифил от едни чудни немски сладки
Вкусни празници с: Foodies'

Foodies' едва ли има нужда от представяне на този сайт, но в случай, че попадате тук за първи път или просто сте забравили, нека се опитам да ви въведа набързо в ситуацията.

Foodies' e... или по-точно са хората, които обичат храната. Foodies' са тези, които готвят не само с любов и удоволствие, но и с наука. Foodies' боядисват великденски яйца и месят козунак като всички останали хора, но малко по-различно. Foodies' са Бояна Рачева и Борис Тасев, които нямаше как да не поканим в нашата виртуална празнична кухня, за да споделят с нас вижданията си по четири важни въпроса. И така...

Здравейте, здравейте! Бързо ни дайте три готварски съвета, които наистина (ама съвсем истински!) ще ни бъдат от полза:

748093Foodies'Организацията в кухнята ще ви освободи! Това означава да подготвите всичко необходимо, преди да сте започнали същинското готвене. Нарежете продуктите, които имат нужда от нарязване, размразете замразеното, погрижете се за подредбата. Така не рискувате да забравите нещо или пък да загорите манджата, докато режете магданоза или търсите гъбите в хладилника.

Опитвайте да използвате пресни и сезонни продукти – яденето винаги се получава по-добре, пък и така си храните в синхрон с природата.

Не на последно място, гответе не само на вкус, но и на аромат, защото човек възприема около 85% от вкуса на храната с носа си.

А кои, според вас, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Има няколко джаджи, които са доказали полезността си в кухнята. Първата е електронната везна. Колкото по-точна, толкова по-добре. Друго полезно пособие, без което не може една кухня, е истински (готварски) нож и принадлежащият към него масат (за изправяне и поддръжка на острието). В този ред на мисли идва и хубава масивна дъска за рязане, по възможност с голяма площ. И не на последно място, термометър за месо.

За вас здравословно е онова меню, в което има...
748087Foodies'Ето така се пазарува сезонно... сезонни продукти. Но, ако обърнем малко нещата, можем да кажем и така: "Здравословно е онова меню, в което няма ... ненужни количества мазнини". 

Ще споделите ли с нас любимата си рецепта за Коледа?

Обичаме да приготвяме едни немски сладки с джинджифил и шоколад. За тях ще са ви необходими:

  • 60 гр масло

  • 80 мл мед

  • 70 гр кафява захар

  • 1 яйце

  • 225 гр брашно

  • 1/2 ч.л. бакпулвер

  • 1/2 ч.л. сода

  • 1/2 ч.л. настърган джинджифил

  • 1/2 ч.л. млян карамфил

  • 1/2 ч.л. мляно индийско орехче

  • 1/2 ч.л. млян кардамон

  • 1/2 ч.л. настъргана лимонена кора

  • 50 гр захаросани портокалови и лимонени кори – нарязани на ситно

  • 25 гр натрошени бадеми

  • 100 гр черен шоколад

Начин на приготвяне:

748096Foodies'Сложете маслото, меда и кафявата захар в тиган и нагрейте докато се стопят всички съставки. Оставете получената смес настрана да изстине леко, след което разбъркайте вътре яйцето.

Пресейте брашното в тигана, прибавете бакпулвера, содата, подправките, лимонената кора, захаросаните кори и натрошените бадеми и разбъркайте добре.

Омесете сместа докато се получи гладко тесто и след това я завийте в кухненско фолио и оставете да почива в хладилник около 1 час.

В края на този час фурната ви трябва да е загрята до 180ºC. Вашата работа е да разточите тестото между два листа хартия за печене, така че да достигне дебелина от около 5 мм. От него изрежете сладки с предпочитаните от вас форми и ги прехвърлете в тава покрита с кухненска хартия.

Печете около 10-12 минути или докато сладките станат златисти. Оставете ги да изстинат в тавата за около 5 минути, след което ги прехвърлете да доизстинат върху решетка.

След това разтопете шоколада на водна баня или микровълнова (като разбърквате често). Намажете едната страна на сладките и ги слепете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април