Сексът като фитнес програма

Сексът като фитнес програма

Когато двама души правят секс редовно, едва ли са водени от мисълта колко калории изгарят по време на половия акт или кои мускулни групи тренират в резултат на физическите усилия, които всеки полага. Сексът не е спорт и тази статия няма за цел да промени отношението ви към интимността с партньора ви, а да ви даде информация за допълнителните "ползи" от практикуването му, в случай че не ги отчитате и сами, когато се погледнете в огледалото.

 

"Мисионерската поза" може да бъде много полезна за тренирането на коремните мускули

До известна степен "мисионерската поза" (когато мъжът е отгоре) е физическият еквивалент на "много съм зает да си мия косата". Или иначе казано, широко разпространено е схващането, че жените настояват за тази поза, когато се чувстват изморени, не изгарят от желание да правят секс точно в този момент и искат да отбият номера, оставяйки "тежката работа" на своя партньор. Въпреки че действително е от по-пасивните за дамите секс пози, тя все пак натоварва определени мускулни групи, особено ако бъде "изпълнявана с ентусиазъм".

"Мисионерската поза" може да бъде много полезна за тренирането на коремните мускули, особено ако сте по-активни и съзнателно натоварвате тази мускулна група", обяснява Стейси Берман – сертифициран фитнес инструктор и основател на "Stacy's Boot Camp" в Ню Йорк, на чиито компетенции се основават повечето от твърденията в тази статия. "Когато партньорът ви упражнява натиск чрез равномерните си тласъци по време на копулация, на вас също ви се налага да прилагате натиск в срещуположната посока, което натоварва мускулите в коремната област. Така че при практикуването й, вие ще започнете да изгаряте мазнини в областта.

Пати Бритън – автор на книгата "The Art of Sex Coaching" ("Изкуството на секс преподаването") – е напълно съгласна, че при правилно "изпълнение" мисионерската поза може да спомогне за оформянето на т.нар. плочки. "Можете да тренирате тези мускули, като се фокусирате върху повдигането на таза ви посредством тях, а не на мускулите в основата на гърба ви. Тъкмо тук много от жените бъркат, тъй като разчитат на мускулите на кръста за извършването на тласъците по време на секс". Бритън обръща внимание на риска от травми и контузии в резултат на подобна неправилна методика на полово сношение, когато жената е отдолу, и посочва седалищните мускули като друга зона, която може само да спечели от честото практикуване на мисионерската поза. "Колкото по-активно тя използва бедрата си, сплитайки ги около тялото на своя партньор или за да се повдигне нагоре, толкова повече се натоварват големите мускули на седалището и бедрата", обяснява Бритън.

 

"Кучешката" поза може да помогне на дамите да стегнат мускулите на раменете и горната част на торса

Подобно на "Мисионерската поза", тази, при която мъжът е зад жената и прониква в нея откъм гърба й, напряга мускулите в коремната област, тъй като без тяхна помощ тя не би могла да стои стабилно при тласъците, които получава. В тази задача се включват в по-малка степен и мускулите на седалището и бедрата, а в модифицирания вариант на позата, при който ръцете й не са сгънати в лактите и поставени на леглото, а са подпрени на стената например, чрез т.нар. "Кучешка" поза дамите могат да стегнат мускулите на раменете и горната част на торса.

 

Тя отгоре (ездачката) - поза с много възможности за тренировка на мускулите

Неслучайно английският термин за тази поза е cowgirl (или иначе казано каубой в женски вариант), а на български казваме, че при нея жената "язди" своя партньор. И точно като при ездата, в най-голяма степен по време на секс в тази поза се натоварват долните коремни и тазови мускули, както и квадрицепсите и прасците на краката.

Ако тази поза бъде модифицирана и вместо със сгънати в коленете крака, тя се задържа и осъществява движенията си в клекнало положение, тогава половият акт ще натовари най-вече мускулите на краката, а ако пренесе тежестта си върху ръцете, ще се включат активно и мускулите в горната част на тялото.

 

"Лотус" - добър избор за дамите, които искат да натоварят коремните мускули

Подобно на "Мисионерската поза", т.нар. "Лотус" се нарежда сред пасивните коитални техники. Въпреки това усилието на мускулно ниво, което дамата ще вложи по време на копулация в тази поза, е сходно на това при каубойската поза – чрез коремните си мускули тя ще стабилизира тялото си, а мускулите на таза и седалището ще се напрягат при тласъците.

 

Правостоящи - поза за значителен мускулен тонус

При тази поза и двамата партньори са във вертикална позиция, независимо от вариацията, която са предпочели – тя с лице към него, с единия си крак около кръста му, а с другия, стъпила на пода; тя с лице към него и крака, обвити около тялото му; или тя с гръб към него, подпирайки се с ръцете си на мебел или на стената. Тази поза трудно би могла да бъде изпълнена по удовлетворителен начин от партньори, които не са в добра обща физически кондиция, тъй като се иска добър баланс, издръжливост и значителен мускулен тонус. Ако трябва да сме честни, ако някой от двамата не отговоря на тези условия, опитът за "правостоящ" секс би могъл да се превърне в абсолютно фиаско и дори да завърши с контузия…

В случай че партньорите правят секс прави, с лице един към друг, и тя е стъпила на земята само с единия си крак, а другият е хванат от него под бедрото или е "увит" около задника или кръста му (според неговия ръст), натоварването е най-голямо за крака, носещ тежестта на цялото й тяло, който отговаря и за стабилността му, както и за коремните мускули, от които зависи добрия баланс. В случай че тя е "приклещила" партньора си и с двата си крака, усилието, което ще хвърли посредством мускулите на ръцете си, е достатъчно голямо, за да повлияе на тонуса и товароподемната им сила.

Ако пък двамата партньори гледат в една и съща посока, което е възможно само, че мъжът е зад жената, при нея се активизират преди всичко мускулите в абдоминалната област и тези на ръцете, също като при кучешката поза, към която двамата лесно могат да преминат само с едно добре съгласувано движение, без да се налага да прекъсват коитуса.

 

"Ножици" - поза за тези, които искат да стегнат вътрешната част на бедрата си

Бритън посочва тази поза като една от най-малко трудоемките и изморителни и за двамата партньори, тъй като не се налага на една или друга група мускули да понася тежестта на цялото тяло. Тя е особено подходяща за бременните жени, тъй като осигурява по-нежно и бавно проникване. "Ножиците" са идеалната поза за вас тогава, когато сте изморени и нямате желание да правите подвизи в леглото.", обяснява Бритън, като уточнява, че при тази коитална техника, както при всички останали, неучастието на мускулите е невъзможно, тъй като все пак двамата партньори извършват определени движения. В случая те са ограничени поради специфичното преплитане на долните крайници и напрежението за мускулите от вътрешната страна на бедрата и тези в абдоминалната област е по-голямо. "Когато стягате грацилните мускули от вътрешната страна на бедрата, това по естествен път кара коремните мускули също да контрахират (да се свиват).", изтъква Берман.

 

"Мост" - тази поза не е за жени, които не тренират

Всички секс експерти са единодушни – тази поза не е за жени, които не тренират! При нея дамата носи тежестта на тялото си на краката и ръцете си, намирайки се в позиция, която в йогата е известна още като "маса". Всъщност редовното практикуване на йога или пък на друг тип спорт, развиващ гъвкавостта, силата и издръжливостта, е крайно препоръчително, ако искате да включите позата "Мост" в репертоара си. Това е трудна поза, при която жената трябва да съумява да стабилизира тялото си, така че да удържи на движенията на партньора си, подобно на мост, чиято основа трябва да удържи на морските вълни.

Дори да подложите под тялото си цяла кула от възглавници, така че тежестта да не пада само върху ръцете и краката, мускулите на дупето, задната и вътрешната част на бедрата, както и тези в коремната област, ще понесат огромно натоварване. "При тази поза участват всички мускули – бицепси, трицепси, тези на корема и седалището, прасците, раменете и дори на врата. Една жена не би могла да издържи дълго в тази поза, освен ако не е много силна физически", обяснява Фулбрайт, а Берман допълва, че ако преминете към тази поза след каубойската, изгарянето на мазнини ще започне на петата минута.

 

"Арка" - по-лесният вариант на поза "Мост"

По-лесният вариант на горната поза е т.нар. "Арка", при която жената е с вдигнат във въздуха (на нивото на члена му) таз, но ръцете не са изпънати, а лежат отстрани на тялото, а раменете са тези, които поемат тежестта му. "В много отношения при тази поза се натоварват същите мускулни групи както при моста, при това още по-интензивно, като същевременно тя е по-стабилна и рискът да разтегне мускул на врата или раменете е по-малък.", обяснява Бритън.

 

"Напади" - най-подходящата поза за хора, прекарващи твърде много време зад бюрото

Упражненията с клякане и разтягане, известни като lunges или "напади", може и да не са любимото ви занимание във фитнеса, но след като опитате тази поза в спалнята, бихте могли да си промените мнението. Както предполага името на позата, ако то изобщо ви говори нещо, тя се изпълнява по следния начин – той е легнал по гръб, а тя е отгоре, като единият крак е сгънат в коляното пред тялото й, а другият е изпънат назад между краката му. Коиталните движения при тази поза тренират квадрицепса, подколянното сухожилие, коремните и седалищните мускули, а при крака, който е изнесен напред, мускулите от вътрешната и външната страна на бедрото, осигуряващи му стабилност. Тя е чудесно средство за разтягане на мускулите в областта на ханша, което е добре дошло за хора, прекарващи твърде много време зад бюрото, изтъква един от плюсовете на тази поза Берман.

Източник: Фрамар.бг

 

 

ключови думи:
сексът като фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април