Разболях се! Сега да тренирам ли?

Как да подходим към физическата си активност в зависимост от симптомите
Разболях се! Сега да тренирам ли?

Случва се дори и на най-здравите. Особено по това време на годината. Въпросът е, какво да направим по въпроса. Да топлим ли кревата, рискувайки да загубим форма? Или пък да се правим, че нищо ни няма, защото без болка няма прогрес? Ако тренираме, как да тренираме?

Както обикновено, отговорът е "Зависи.". Зависи от това колко сте болни и какви са целите ви. За повече информация, натиснете... четете нататък!

Ако имате температура, не тренирайте. Почивайте колкото се може повече. Не правете разтягания и като цяло, старайте се да напускате леглото само по спешност. Ако ви е наложително да работите, следвайте примера на Вуте и изпълнявайте служебните си задължения в хоризонтално положение.

Ако имате стомашно-чревни симптоми, едва ли ви минава през ум да тренирате, но в случай, че се чудите – по-добре недейте!

Ако изпитвате симптоми, различни от гореизброените, подходът ви ще зависи от вида тренировки, който изпълнявате и целите ви:

  • Тренировки с тежести (или друго съпротивление): нямате ограничения по отношение на интензитета (тежестта), но не прекалявайте с обема. Изберете 3-5 упражнения и ги изпълнявайте в не повече от 2 серии. Не правете повече от 3 тренировки с ограничена продължителност (20-40 минути) в седмицата. Почивайте поне 2 минути между сериите.

  • Рехабилитационни упражнения и загрявки: тук нямате никакви ограничения.

  • Аеробни и анаеробни тренировки със собствено тегло или с ниско съпротивление (кардио, интервални тренировки, комплекси и др.): придържайте се към среден интензитет на база субективната си преценка – нека натоварването да бъде най-много 80% от максималните ви възможности. Намалете продължителността на сесиите на половина и тренирайте не повече от 4 пъти седмично. Ако спортувате на открито, а навън е студено, по-добре измислете алтернатива, която да изпълнявате в домашни условия.

  • Ако тренирате с цел отслабване, по-скоро заложете на достатъчно почивка. Хранете се стриктно, но в никакъв случай не гладувайте. Можете да тренирате със съпротивление съгласно по-горе дадените насоки, като не комбинирате тренировките с повече от 1-2 кардио сесии. Със сигурност това няма да е период с много прогрес, но поне няма да загубите постигнатите до момента резултати.

 

Надяваме се, че сме успели да хвърлим известна светлина върху тази иначе сложна тема. Помнете, че приоритет №1 по време на болест трябва да са храненето и възстановяването. Тренировките може и да ви помогнат да оздравеете, но рискувате да обърнете острието, ако прекалите с тях. Прогресът винаги може да почака, на първо място е здравето.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април