Добрата фигура е 80% диета и 20% физическо натоварване

Допитахме се до фитнес инструктор относно съотношението спорт - хранене
Добрата фигура е 80% диета и 20% физическо натоварване

"80% от добрите резултати за оформяне на тялото са от правилно хранене и 20% са от физическа активност”, това каза сертифицираният фитнес инструктор, диетолог и консултант по системата C.O.R.F.I.T Нико Колев.

В интервю за БГНЕС Колев разкри истината за покачването на мускулна маса и отслабването, както и други интересни теми. "Много публикации из интернет пространството и специализираните списания казват, че човек не може да качва мускулна маса и да отслабва едновременно, ако не се употребява даден суплемент, не изпълнява програмата на някой фитнес "гуру” и така нататък. Това обаче са лъжи и категорично твърдя, че има начини да се изпълнят тези така "недостижими цели”, каза Колев, като продължи: "Игнорирайте културистите и фитнес моделите. Хората, които не са професионалисти в сферата на фитнеса, не трябва да следват ежедневието на културистите и спортистите, нито да копират техните диети или тренировъчни техники. Има огромна разлика между този ритъм на живот и стремежа на човек да влезе във форма. Професионалните културисти и фитнес моделите не правят нищо друго, освен това да тренират, да спазват режими и да се готвят за състезания и фото сесии – това е тяхната професия. Нормалният трениращ, който ходи ежедневно на работа, гледа децата и семейство си, няма да постигне желаните резултати, копирайки методите и храненето на професионалистите.

Да не говорим, че това, с което ни заливат по телевизията, в интернет и в списанията е до голяма степен илюзия. Без тежки тренировки, обезводняване, диети, подходяща светлина и обработки тези хора са почти неузнаваеми. Всъщност, в реалния живот те не са нито така големи, нито така релефни, нито така тънки. Спрете да сравнявате вашите крака с краката на този или онзи модел или коремните си мускули с мускулите на някой актьор от даден филм, защото те вероятно са или намазани с допълнителен тен и боя да изглеждат така или този човек е отделил поне шест месеца, за да постигне тази форма”. 

Фитнес специалистът коментира и доста интересна тема за повечето трениращи или канещи се да тренират, а именно покачването на мускулатура срещу загубата на тегло. "Разликата между "качването” и "изчистването” или покачването на мускулатура и загубата на тегло е , че когато качвате вие се нуждаете от по-висок прием на калории (да са в излишък) а когато се "чистим” калорийния прием трябва да е в дефицит. Как можем да постигнем това едновременно? Невъзможно е. Ако вашите цели са да покачвате мускулатура и да топите мазнини, вие се нуждаете от редуващи се методи, които работят строго индивидуално за всеки един индивид. Някои редуват тренировките за покачване и изчистване ежемесечно, а други ежеседмично. Различните хора имат различни резултати. За най-добри резултати, повечето хора използват три месеца за покачване на мускулатурата и после още три месеца за "изчистване” на подкожните мазнини. Една от причините за това е , че когато имате повече мускулна маса вие горите повече калории и след добър период на покачване на мускулната маса "изчистващия” период ще бъде по-ефективен и вие ще се "изчистите” повече. Възможно е да повишите мускулатурата си, без да покачвате телесно тегло и за да постигнете това, вие се нуждаете от 4-5 дни седмично да прекарвате в залата по 45-60 мин и добре да "стресирате” вашите мускули. Ако се опитвате да се "изчистите” и да се "орелефите” , всичко е свързано с горенето на повече калории. Вашите тренировки трябва да са фокусирани върху това, да горите колкото се може повече калории. Пет или шест дни в седмицата вие трябва да комбинирате силовата си тренировка с кардио – спринтове, тичане, колело и специализираните кардио уреди”, каза Колев. 

И все пак, най-важното според сертифицирания инструктор и диетолог е храненето. "Храненето е от изключителна важност, за да постигнете фитнес целите си. 80% от вашите резултати идват от правилното хранене и диетата ви, а другите 20% ще дойдат от вашата физическа активност. Доста погрешно, но за съжаление и много разпространено е употребата на различни стимулиращи метаболизма и набавящи калории напитки. Нашите тела не са устроени да поемат нужните калории от подобни "отвари” и затова не се чувстваме "нахранени” след консумацията им. Факт е обаче, че те могат да са в помощ при комбинирането им с храната. Придържайте се към употребата на: вода и зелен чай. Избягвайте газираните напитки, соковете и другите високо калорични напитки. За покачване на мускулатура се нуждаем от консумацията на повече калории, отколкото изразходваме. Важно е обаче те да не са "кухи” калории от захари и сосове. Истината е, че НЕ можем да покачваме мускулна маса и да сваляме килограми по едно и също време с еднаква диета и тренировъчна програма. Възможно е да покачваме мускулатура, без да трупаме мазнини и е възможно да се "чистим” без да губим мускулна маса. За постигането на тези цели обаче се нуждаете от високо дисциплиниран редуващ се подход между програмите за покачване на мускулатура и редуцирането на подкожните мазнини”, завърши Колев.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април