Съвети за по-добър сън

Сънят е една от най-важните жизнени функции. Ето нашите съвети как да си осигурим пълноценна почивка.
Съвети за по-добър сън

В днешното забързано ежедневие недоспиването е често срещан проблем. Ако заспивате трудно или се будите често през нощта, опитайте някои от тези трика за по-добър сън.

·      Проветрете преди лягане

Учените са открили, че най-подходящата температура за сън е 18 °C. Също така е желателно стаята, в която спите, да се проветрява преди лягане.

1676033Pinterest

·      Прочистете мозъка си

Доказано е, че медитацията е най-добрият начин да изчистим съзнанието си. Ако не отделим време да останем на тишина за няколко минути преди сън, проблемите от деня ще продължат да ни преследват. Ако медитацията не ви влече, можете да си водите дневник преди сън. Или просто да си запишете всички задачки, които имате за следващите дни. Така ще успокоите съзнанието си и няма да се притеснявате.   

·      Спрете онлайн комуникацията

Специалистите са категорични, че добрият сън изисква да стоим далеч от екрана (на телефона, телевизора, пада) поне един час преди лягане. Проучванията доказват, че гледането в екран потиска производството на хормона мелатонин, който е необходим за добрия, здрав сън. Също така е желателно да се откъснем от социалните медии известно време преди лягане.

·      Не си сваляйте чорапите

Може да не се вписва в представите ви за секси тоалет за лягане, но топлите чорапи са важни за добрия, дълбок сън. Според последни проучвания, заспиваме по-добре, когато крайниците ни са се стоплили. Затова ви съветваме да оставите чорапите, но може би да си изберете някой по-привлекателен чифт.

·      Намалете кофеина

Според изследвания, отнеме до 6 часа кофеинът да бъде напълно елиминиран от тялото ни. Затова е и желателно да не пием кафе поне шест часа преди сън. Например, ако искате да си легнете в 11, последното ви кафе трябва да бъде в не по-късно от 5. Не забравяйте, че в зеления и черния чай също се съдържа не малка доза кофеин. Опитайте чай от лайка, мента или коприва – те имат успокояващо действие и ще ви отпуснат преди сън.  

ключови думи:
почивка релакс сън

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април