Световни кулинарни рекорди

Не просто храна, а храна-шампион в категорията си
Световни кулинарни рекорди

Какво очаквате от една храна? Да е вкусна, да изглежда добре, да не струва прекалено много пари, да е засищаща и същевременно да снабдява тялото ви с достатъчно хранителни вещества, така че да сте здрави и хубави.

Е, да, но когато храната трябва да поставя рекорди, тези неща спират да имат толкова голямо значение, също както от спортистите не се очаква да тренират по същия здравословен и умерен начин, както го правим ние. Защото постиженията са си постижения и там всичко друго е второстепенно. Ето и няколко храни, които са постигнали своеобразни върхове в категориите си... с малко помощ от своите производители, разбира се:

Най-скъпият хот дог (145,49 долара)

Произведение на вече несъществуващата компания Capitol Dawg, става дума за близо 46-сантиметров телешки кренвирш, френска пълнозърнеста горчица, майонеза с чесън и билки, сотирани лукчета, бекон, опушен на ябълкови и черешови стърготини, шведско сирене от лос (450 долара за килограм), доматче, сушени боровинки, босилков зехтин с кокосово-боровинков-крушов винегрет. Всичкото това във билкова фокача, запечена с трюфелово масло...

Най-много сандвичи, направени за 1 час (2 706)

На 21 май 2013 Eckrich Bacon Lovers Deli Meats изготвя 2 706 сандвича в рамките на 60 минути. Във всеки сандвич има сирене, салата, и увит в бекон колбас от свинско и пуешко месо. Съгласно правилата на Световните рекорди на Гинес, всички те са дарени в хранителни банки (Operation Homefront и City Harvest).

Най-скъпата пица (178 долара)

Ако сте чували за шеф Гордън Рамзи и ресторантът му Maze в Лондон, значи вече знаете къде се сервира тази пица. Тя е направена с пюре от лук, паста от бели трюфели, сирене фонтина, бейби моцарела, панчета, манатарки, току-що набрана дива маруля и стърготини от италиански бели трюфели.

Най-тежкият лук (8,5 кг)

Отгледан от Питър Глейзбрук, той засрамва предишния рекордьор с близо 1 килограм повече.

Най-голямото великденско шоколадово яйце (7 200 кг)

Освен с рекордната си големина, това яйце се гордее и с най-висок ръст, издигайки се над 10 метра. А диаметърът в най-широката му част е почти 20 метра.

Най-дълго суши рулце (2 км)

То е създадено на 22 април 2007 година с помощта на 930 кг ориз, 3 334 краставици и 3 334 мариновани репички.

Най-скъпо продаденото на търг шоколадово блокче (687 долара)

То на 100 години и е било част от шоколадовите и какаови запаси (1 587 кг) на първата експедиция до Антарктика, предвождана от капитан Робърт Скот. Завърнало се е от там увито в цигарено фолио и е придобито през 2001 година от анонимен купувач.

Най-дълга паста (3,78 километра)

Отговорна за този рекорд е японската компания Lawson Inc., която произвежда една-единствена нишка с тази дължина и след това я сварява... цяла.

А вие имате ли хранителни рекорди, с които се гордеете особено много? Похвалете ни се във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април