Тенис на маса с Петър Караджов

За един полезен и адски забавен спорт
Тенис на маса с Петър Караджов

Помните ли, че преди известно време ви запознахме с историята на тениса на маса? Не беше случайно, да :) Започваме усилено да се занимаваме с този интересен и полезен спорт и тайно се надяваме да запалим и вас.

Най-хубавото е, че в това ново и, надяваме се - споделено, спортно предизвикателство, имаме верен помощник.

Той се казва Петър Караджов и е треньор в клуб "Профи Спорт", София (до SkyCity Mall).

Петър се занимава с тенис на маса от 14 години, възпитаник е на Национална спортна академия "Васил Левски" и е участвал и печелил в редица състезания на национално равнище.

Имахме възможността да се уверим, че освен добър инструктор, той е и горд собственик на удивително чувство за хумор :)

Но преди да ви оставим да направите с него своите първи стъпки в тениса на маса, вижте какво още ни каза той за физическото занимание, към което ще се опитаме да насочим и вас през следващите няколко седмици.

 

Тренираш деца и възрастни – любители и по-напреднали. С кои ти е по-лесно да работиш?

Като цяло с децата е по-лесно, защото повечето от тях преди това не са спортували нещо конкретно. В същото време, не са се учили неправилно сами или от някой, който не разбира.

При мен идват малчугани на възраст между 7 и 10 години, които още нямат изградени грешни навици.

Какво точно имаш предвид под грешни навици?

Става въпрос за онези безкрайно погрешни движения при изпълнението на различните видове удари, с които свикват огромна част от любителите на спорта.

А неправилно инкорпорираната в играта техника не се изкоренява лесно. Изисква се много повече усилие и време от страна на трениращия, и от страна на треньора (смее се).

Добре, а трябва ли човек да има някаква предварителна физическа подготовка, преди да започне да се занимава с тенис на маса?

Не. Физическата подготовка започва да се тренира, успоредно с техническата и тактическата. Като във всеки друг спорт обаче, практикуването и на този е добре да се започне в ранна детска възраст – на около 7-10 години.

А по-рано може ли да се започне?

Може, да, стига да не се прекалява с физическото натоварване, защото детският организъм е крехък и се намира в процес на развитие. Тренировки три пъти седмично, по един час, са добро решение за деца под седем-годишна възраст.

Не забравяйте все пак, че тогава хлапетата още нямат изграден сериозен интерес към спорта, така че не си струва да се бърза прекалено много.

Колко продължава един урок за начинаещи?

В началото, докато се свикне с натоварването и заучаването на ударите, се тренира около час и половина. Напредналите тренират повече - до 2 часа и половина.

Иначе задължително стартираме с кратка загрявка, която включва упражнения за абсолютно цялото тяло – врат, рамене, лакти, китки, кръст, бедра, колена, глезени. Защото тенисът на маса натоварва всички мускулни групи и е разумно те да са предварително раздвижени.  

 

Какви физически качества може да развие?

Той развива сила, бързина, издръжливост, ловкост. Оказва изключително благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата и дихателната система. Подобрява концентрацията и съдейства за успешната ориентацията в пространството.

Важно качество, което разграничава големите играчи от останалите обаче, е развитието на т. нар. антиципация. Тя представлява възможността на състезателя да предугажда и да преценява бъдещите действия на опонента си, което му дава онази така важна четвърт секунда преднина и възможност да спечели точка.

За хората, които са решили просто да спортуват, а не да играят професионално, тенисът на маса е идеален за поддържане на добър тонус, както и на здраво, красиво тяло.

А изразходва ли той много енергия?

Разбира се. Това е един наистина динамичен и подвижен спорт. По-високо класните състезатели, само в рамките на едно състезание, могат да свалят до два килограма и половина телесна маса. Както споменах вече, извършва се цялостно натоварване върху всички мускулни групи.

По тази причина тенисът на маса може да бъде и основна фитнес програма. Обаче, за да е полезен и да има ефект, трябва да се практикува минимум 3 пъти седмично.

Какви са твоите наблюдения: лесно ли се запалват хората по тази игра?

Много лесно, всъщност. Просто тенисът е достъпен, интересен и много забавен. Освен това е изключително полезен. Логично, има голям брой почитатели.

Повече момичета или повече момчета?

По принцип момчетата са малко по-зарибени по играта. Но спортът е достъпен и за двата пола.

И накрая нека попитаме: към какви контузии все пак предразполага тенисът на маса?

Това е един от спортовете с най-малко травми. Една от най-често срещаните е т. нар. тенис лакът, който се появява при неправилно изпълнение на определен удар. Болките в рамото също са срещано явление и отново са следствие от погрешна техника.

Иначе този спорт е сравнително приятелски настроен към ставите и спокойно може да се практикува и от хора в по-напреднала възраст.

 

С две думи: опитайте и няма да съжалявате. Съвсем скоро ще ви насърчим допълнително с нашата поредица "Първи стъпки в тениса на маса",  с треньор Петър Караджов. 

Обещаваме, че ще бъде забавно :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април