Посвири ми да поскачам

Да си припомним детството, скачайки на въже
Посвири ми да поскачам

Макар да се казва, че трябва да си здраво стъпил на земята, понякога е приятно да се откъснеш от нея. Освен това е и полезно. Затова да си припомним детството и да поскачаме на въже. Тогава не стъпвахме здраво на земята, бяхме с постоянно ожулени колене, но пък беше забавно и вълнуващо. Все едно бе дали скачаш с двата крака едновременно или поотделно – времето беше пълноценно изживявано.

Ако скачането не върви, винаги можете да погледате децата в парка как го правят и да последвате техния пример. Като усвоите движенията вече може сами да набирате последователи, скачайки някъде навън (защо не и на плажа). Освен забавлението, което ви предстои, с въжето лесно ще свалите излишното тегло. Много бързо се "топят" мазнините по този начин, но за да го използвате е важно да имате здраво сърце.

Скачането е хубаво да се прилага умерено, както всичко останало. Ако сте позабравили и отвикнали от тази детска игра, започнете с по-малко подскоци и постепенно увеличавайте "оборотите".

Добре е дължината на въжето да е подходяща за съответния ръст на човека. Това става като се хванат краищата на въжето с ръце, стъпва се с два крака по средата му, лактите се долепят до тялото под прав ъгъл и се изнасят навън. В това положение дланите на ръцете трябва да се намират на височината на талията. Когато сте определили дължината на въжето, подходяща за вас, и когато сте се вдъхновили достатъчно от децата или детските спомени, започвате... Първо, се упражняват подскоци с двата крака на пръсти, после с един крак и другият малко изнесен напред се изпълнява нещо като пристъпване от крак на крак. Подскокът не е висок – колкото да мине отдолу въженцето. Въртенето на въжето може да става с движение отпред или отзад. Подскоците може да са единични и двойни. Но всичко това идва естествено като движения при скачането.

По-трудна може да си направите тренировката, ако двете дръжки на въженцето се хванат с една ръка, събраното на две въженце се върти хоризонтално на пода и се прескача, когато минава под стъпалата. Тук се изисква по-висок отскок.

След като си припомнихте начините на скачане на думи, грабвайте въжето и отивайте да черпите вдъхновение в парка (или където другаде черпите вдъхновение). Не забравяйте да си пуснете подходяща за скачане музика. А когато започне да ви идва отвътре... поздравления! Очаквайте собствени последователи. Кажете им да посетят страницата ни във фейсбук, където вдъхновението никога не свършва.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април