Психология на флирта 1

Погледната от леко еволюционен ъгъл
Психология на флирта 1

Флиртът е онова мини Купидонче, което чат-пат обърква адреса, почуква на вратата ти и те прасва с една любовна стрела право в... десетката. В интерес на истината, този толкова важен елемент от битието ни – флиртът, е обвит в гъста мъгла и това, в известна степен, затруднява анализирането му.

Флиртът, такъв, какъвто го познаваме днес, е феномен на редица социални промени, възникнали през 20 век. Преди време той е съществувал под формата на социална комуникация, ясно заявяваща брачни намерения. Едва през миналия век феноменът започва да се трансформира във взаимоотношение, което не означава непременно законово обвързване между участниците. С три думи, всичко опира до еволюция.

Самата идея на флирта е скъсяване на дистанцията в общуването отвъд стандартните ограничения. За хората, директната връзка между флирта и потенциалния сексуален контакт между флиртуващите, е особено апетитно и интригуващо изживяване. Тази форма на забавление, а често и манипулативна техника, обикновено служи за задоволяване нарцистичните потребности на Аз-а.

В изкуството на съблазняването основна роля играят гонитбата и преследването. Тоест, играта на котка и мишка. Предизвикателството пък се явява в това да опознаеш отсрещния обект, да изследваш същността и реакциите му. А комплиментите и други подобни безобидни закачки, които най-често се извличат от този акт, помагат до голяма степен за пълноценното ни социално общуване. inm.com

Психолозите твърдят, че когато една жена е привлечена от даден мъж, тя инстинктивно демонстрира нежната си, мека част на китките, която определено подлудява мъжете. Плъзгането на пръстите върху цилиндрични предмети, като цигара или столчето на чаша, също биха могли да се тълкуват като елегантни закачки от страна на нежния пол. Бавното прехвърляне на крак върху крак, поклащането на върховете на обувките, придружени от рязко отмятане на косата от раменете и лицето... Момчета, обикновено тези сигнали нашепват думичката "интерес".

Двама души се нуждаят от не повече от 5 секунди, за да разберат дали се харесват. След това всичко остава в ръцете на способността им да реагират адекватно на ситуацията и да разчитат правилно палавите знаци, изпращани отсреща. 

Очевидно всичко започва от очите – прозорчетата на душата. Поглеждаме обекта на желанията си спокойно, право там. Внимаваме с вторачването, което би могло да се възприеме като грубо и агресивно поведение. Все пак не искаме да ни вземат за циклоп, нали? Палавото стрелване с очи, последвано от небрежно разсейване встрани и улавяне на погледа отново, винаги върши чудеса.

Останалите невербални сигнали и механизми на поведение (а повярвайте, те никак не са малко) ще са обект на следващо изследване за човешката флирт психология. Обещаваме, че продължението ще бъде доста по-пикантно, практически насочено и реално приложимо.

В заключение ще кажем, че възможността да експериментираме с начина, по който въздействаме на срещуположния пол, е несъмнено вълнуващ и обогатяващ опит.

Затова, възползвайте се от неустоимия си чар (в границите на нормалното) и се старайте да не изпращате двусмислени знаци, когато не би трябвало. Все пак еквилибристиката е опасна дисциплина ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април