Научете се да прощавате, да се извинявате и да продължавате с живота си напред

Научете се да прощавате, да се извинявате и да продължавате с живота си напред

Едва ли съществуват взаимоотношения, при които да не възникнат недоразумения!

Ситуациите често са абсурдни, дори на моменти доста променливи, защото сте поставени при обстоятелства, при които трябва да вземете конкретни решения, а и да реагирате адекватно.

Най-сериозното житейско предизвикателство в живота е да се научим да простим, когато силно сме наранени и да не отвърнем на удара с удар! Все по-често ми е трудно да срещна човек, който когато е сбъркал да признае грешката си, без да се извинява с всичко и всеки, който го заобикаля в ежедневието.

Обикновено мнозинството от хората се извиняват най-често със системата, държавата, съседа, родителите, приятелите и с всичко друго, но не и да признае лесно и простичко, че сам е допуснал грешка - че не е преценил правилното ситуацията и че в крайна сметка това му е донесло сериозен опит.

1624013Thinkstock/Guliver

По същият начин хората реагират и спрямо интимната си половинка, което от своя страна води до сериозни недоразумения, неразбирателства, липса на отстъпчивост и невъзможност за намиране на компромисно решение. А в крайна сметка от подобен вид поведение единствено и само страдате вие, както и човека до вас, който сте избрали за своя половинка.

Според психолозите и семейните терапевти често хората, които не могат да превъзмогнат наранените си чувства имат тенденцията отново и отново да преживяват събитията, да не могат да се отърсят, което до голяма степен предопределя настоящето и бъдещето им.

Този тип негативни емоции бавно и постепенно влияят негативно върху здравословното ви състояние, като може да се отразят с повишаване на кръвното налягане, нарушаване дейността на щитовидната жлеза, но също така и на останалите органи и функции в тялото. Вече съществуват достатъчно проведени изследвания с доказателства, че редица автоимунни заболявания се дължат на обида, скрит гняв, обида и лична неудовлетвореност от интимната връзка. За съжаление редица ракови заболявания също могат да бъдат отключени именно от подобни неразбирателства в приятелски или интимни взаимоотношения.

Ясно е, че не е особено лесно да се освободите от подобни разрушителни за тялото и психиката чувства. И колкото и странно да ви звучи понякога сблъсъкът е за предпочитане, отколкото премълчаването, защото имате шанс да изясните недоразумението, да излезе наяве конкретна грешка, да получите или да дадете прошка и най-вече да продължите живота си напред, без да носите излишен товар на плещите си.

Специалистите съветват да говорите за проблемите, емоциите и нещата, които ви създават тревога. Признайте за допусната грешка, простете за нанесена ви обида и продължете със следването на обичайния си живот. Избягвайте да се връщате към отминали събития, защото те не ви носят нищо градивно, позитивно и още по-малко здравословно за вашето тяло и душевно равновесие.

Научете се да се изправяте смело пред проблемите и не се страхувайте от крайните резултати, защото в крайна сметка вашето отношение е това което ви кара да вярвате дали чашата е наполовин пълна или наполовин празна. Ако не приемете даден проблем за проблем, то той реално не съществува, но колкото повече вярвате в неговото съществувате в толкова по-сериозен и голям се превръща той.

Имайте предвид, че не можете да промените миналото, но можете да промените собственото си отношение към него, с което в крайна сметка ще повлияете цялостно на бъдещето си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април