Как любовта променя тялото

Как любовта променя тялото

Любовта е повече от метафора. Нейното влияние върху тялото ни може да се обясни от науката, да се измери и да се изрази с биохимия.

1798137

 

Пристрастени към любовта

1798141

 

Допаминът е химикал на мозъка, който отговаря за удоволствието. Той играе съществена роля за хазартната зависимост, наркотиците и за любовта. Когато човек се влюби, допаминът се повишава. Допаминовата система се активизира от индивидите, които имат специална важност за вас, като те са катализатор за тази реакция, така че никой друг няма значение за вас в този момент. Допаминът може да се отделя както в начална фаза на отношения, така и на по-късен етап.


"О" е за окситоцин

1798140

Окситоцин е химическа съставка, която изгражда усещане за близост между хората. Тя се отделя по време на кърмене, за да се подобри връзката между майката и бебето. Окситоцинът е основна съставка на прегръдките, целувките и гальовността, така че когато имате желание да се погушкате, то вероятно се дължи на отделянето на съставката.

Тестостерон и страст

1798143

 

Тестостеронът се смята за мъжки хормон, но той може да се намери в организма и на двата пола. Хормонът е отговорен за разпалването на страстта както на мъжете, така и на жените. Сексуалната възбуда повишава количеството на тестостерон в кръвта, а част от хормона може да се открие в слюнката. Мъжете имат по-високо ниво на тестостерон, а според проучвания сексуалната страст се повишава, когато по време на интимност партньорите допрат устни.

 

Завързан език

1798138

 

Все още се проучват свойствата на друга съставка, която се образува в мозъка – норадреналин. Той е възможна съставка от коктейла на влюбването, макар да е отговорен за ускоряване на пулса и покачване на телесната температура. Този стрес хормон вероятно е отговорен за "пеперудите в стомаха". Той е предполагаемата причина за горещината и зачервяването, когато срещнете обекта на своите чувства, за потящите се длани и за завързания език, когато не можете да кажете две думи.

 

Следвай обонянието си

1798136

 

Казват за любовта, че може да е "от пръв поглед", но според експерти привличането се заражда повече с обоняние, отколкото със зрение. Феромоните са химически агенти, които пренасят информация. Макар да не са добре проучени, експерти считат, че те имат важна роля в сексуалната страст между хората.


 




ключови думи:
любов тяло

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април