Как да мием ръцете си правилно?

4 стъпки за перфектно измиване, което предпазва от куп болести
Как да мием ръцете си правилно?

Измиването на ръцете може да е най-елементарното хигиенно средство, но в действителност е едно от най-успешните и до днес.

Още през далечната 1847 г. д-р Игнатц Земелвайс доказва, че предаването на следродилната треска може да се намали до 2% само чрез миене на ръцете. Оттогава са проведени стотици експерименти, доказващи ефективността на този вид хигиенизация като превенция от най-различни заболявания.

С течение на времето са се утвърдили и няколко конкретни стъпки, които гарантират качествено измиване на ръцете с цел унищожаване на потенциално опасни бактерии:

  • Първо намокрете ръцете. Температурата на водата не е от огромно значение, важното е да се чувствате комфортно, т.е. нито ледената, нито горещата вода са подходящи, ако не ви понасят.

  • 777982inm.comНасапунисайте и разтъркайте добре, без да пропускате която и да е част от ръцете. Обърнете специално внимание на дланите, ноктите, пространството между пръстите и горната част на ръцете. Установено е, че на сапуна са необходими минимум 20 секунди, за да подейства убийствено на микробите. Смята се, че и твърдите, и течните сапуни са еднакво добри.

  • Изплакнете добре.

  • Използвайте хавлиена кърпа или подходяща хартия, като най-добре с нейна помощ завъртете кранчето накрая. Апаратите за изсушаване на ръцете най-често не са ефективни, освен най-модерните. Ако ръцете не са подсушени добре, постарайте се да не докосвате нищо известно време.

Разбира се съществуват специални антибактериални продукти, които влизат в употреба, когато нямате течаща вода и сапун под ръка (по време на определен тип работа, навън, на път и т.н.). С тях обаче не бива да се прекалява, тъй като изсушават кожата прекомерно и я дразнят. При често използване имат и друг негативен ефект: водят до устойчиви на препарати бактерии, включително до неподатливост на лекарства.

Имайте предвид, че честото измиване изсушава кожата и може да причини напукване, възпаления и др., особено при минусови температури навън. За това редовно използвайте подхранващи и хидратиращи кремове за ръце.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април