Храни-помощници за по-добра памет

Храни-помощници за по-добра памет

На всеки се случва да забравя. Това съвсем не е 'приориет' само на хората в напреднала възраст. И си има своето обяснение - живеем в забързано ежедневие, в което мозъкът трябва да преработи тонове информация и е нормално да елиминира тази, която му се стори по-малко важна. За подобни ситуации помощ могат да ни окажат и нещата, които консумираме. А някои от тях са ежедневно около нас!

Ето някои храни и напитки, на които може да се доверим:

Чай

Чаят помага за усилване на паметта и когнитивните функции, концентрацията и стимулирането на мозъчната дейност. Това се дължи на антиоксидантите, които съдържа. Нещо повече, смята се, че и зеленият и черният чай блокират действието на два специфични ензима, отговорни за развитието на болестта на Алцхаймер.

Цвекло

Богат на всякакви нутриенти, червендалестият зеленчук доказано подобрява кръвообращението, поддържайки ума ни остър като бръснач и понижавайки значително риска от деменция. Цвеклото е доста пренебрегван из нашите географски ширини, но е добре да се знае, че е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.

Слънчогледови семки

Те са отличен източник на витамин Е. А за него се знае, че предпазва нервните клетки в мозъка от нарушения. Интересен факт за ползите от слънчогледовите семена е, че те съдържат пет пъти повече калий от бананите, шест пъти повече магнезий от ръжения хляб и повече витамин D от черния дроб на треската.

Розмарин

Може и да звучи странно, но множество изследвания посочват, че дори миризмата на ароматното растение може да подобри дългосрочната и краткосрочна памет. Дали е така... може да проверите сами и в домашни условия!

Източник: Монитор
ключови думи:
по-добра памет храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април