Рачешкото ходене: 100 крачки назад укрепват здравето като 400 напред

Рачешкото ходене: 100 крачки назад укрепват здравето като 400 напред

Може да буди усмивка, но съветът да намирате време за ходене назад е част от философията за по-добро здраве, умствена свежест, емоционален комфорт и дълголетие, които се влагат в представата за уелнес хедонизма.

Изкушаващо е ползите от тренировката за рачешко ходене да се представят с китайската поговорка, че 100 крачки назад са като 1000 напред. Народната мъдрост от Изтока обаче влага друг, екзистенциален смисъл. При буквалното сравняване ефектите за метаболитното здраве от ходене в естествената и алтернативна посока са 1 към 4. Изчислението стъпва върху обективна мярка: разхода на енергия при физическото усилие.

За вървене назад хората изгарят с 40% повече калории при изминаване на равни разстояния. Рачешкото движение използва мускулни групи, които обикновено не се ангажират при обичайното ходене. Също така неизбежно е свързано с по-къси, но затова пък повече крачки, които гълтат максимална енергия.

Предимствата за различните органи не подлежат на толкова пряко количествено измерване. И все пак тестовете по косвени показатели отчитат видими подобрения на физическото и когнитивно здраве.

Най-краткото резюме на предимствата от ходенето назад е, че може да помогне за укрепване на ума и координацията ви и да съдейства за сърдечносъдово, ортопедично и имунно здраве. След първоначалните терапии рехабилитаторите го прилагат за подобряване на баланса и когнитивните функции при хора, прекарали инсулт или с други нарушения със сходни последици.

Когато правим нещо толкова нетипично като огледално придвижване, караме мозъка да прави големи усилия и да създава нови невронни връзки - начин да сме в по-добра умствена форма. Процесът изисква специални усилия за координация на движенията и така подобрява баланса на тялото - един от факторите за по-малко травми и загуба на мускули с напредването на възрастта.

При крачене назад два от четирите основни мускула в бедрата са принудени да работят по-усилено. С повторенията те заякват. От една страна, това има роля на мускулна "наколенка”, която подсилва стабилността на коляното. От друга, намалява пресата върху хрущяла, която е по-силна при хора със слаба мускулатура и води до по-бързо износване на тъканта.

Добрият ефект е забелязан при хора с остеоартрит на коляното - болезненото състояние от увреждането на ставата, което освен това е свързано и с ограничаване на движенията, пише "24 часа".

ключови думи:
Рачешкото ходене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май