Повече зелени зеленчуци – по-здраво сърце

Ключов в случая е витамин K
Повече зелени зеленчуци – по-здраво сърце

Ако искаме сърцето ни да бъде здраво, трябва да помислим да включим повече зелени зеленчуци в хранителния си режим. Скорошно проучване установи, че витамин K, който се намира в зеленчуци като зеле, броколи, спанак, магданоз, поддържа размера на лявата сърдечна камера, която е отговорна за изпомпването на обогатената с кислород кръв.

От данните на предишни изследвания става ясно, че големите сърца не изтласкват кръвта толкова ефективно, колкото би трябвало, което може да доведе до фатални последици.

Колкото повече витамин K има, толкова по-малко вероятно е тези хора да развият уголемено сърце, установява проучването.

Витамин K може да активира протеин, който участва в поддържането на размера на сърцето. За целите на проучването участват около 766 здрави тийнейджъри на възраст между 14 и 18 години.

Специалистите следят активността и хранителния режим на участниците за период от 7 дни. Структурата и функцията на сърцето им е изследвана чрез ултразвукови сканирания.

От резултатите става ясно, че консумацията на недостатъчно количество витамин K значително увеличава размера на лявата сърдечна камера.

С други думи, колкото по-големи са количествата от този витамин в организма, толкова по-голяма е вероятността да имаме здраво сърце според данните, публикувани в сп. The Journal of Nutrition.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април