Настинка или алергия?

Разберете кой е виновен за неразположението ви
Настинка или алергия?

Хей! Състоянието ви може да обърка дори високо уважавани здравни специалисти в поставянето на вярна диагноза.

Разбира се, нямате никаква вина. Просто по това време на годината обилната хрема и постоянно запушеният нос еднакво добре могат да бъдат симптоми както за настинка и грип, така и за алергия.

Обаче как да разберете какво ви мъчи, за да започнете да третирате неразположението си по подходящ начин? Трудно, биха ви отговорили редица експерти.

"Проблемът е, че вирусите никога не излизат във ваканция", шегува се американският здравен специалист Хенри Лодж. "Хиляди и различни вируси на грип и настинка гастролират в средата, в която се намираме, и са налични по всяко време на денонощието. Докато някои от тях имат подчертано сезонен ритъм, други никога не спят и патрулират нон-стоп наоколо.

И, да, най-разпространени са тези на настинката. Те, също като хората, се радват много на пролетта и на затоплянето на времето", допълва Лодж.

"Все пак, ако като цяло се чувствате добре, но ви мъчи повече от седмица ужасна хрема, е по-вероятно да сте жертва на алергия, отколкото на настинка или грип", коментира д-р Лодж. "Много алергии също са сезонни – някои растения, например, могат да ви причинят страдание и през лятото. Тоест, влошават се повече с покачването на температурите", казва още той.

Добрата новина е, че има редица методи, които биха ви помогнали да облекчите състоянието си:

За да отпушите носа си, може да пробвате чести инхалации с лайка.

Запарете билката във вряща вода първо. След това се завийте през глава с хавлиена кърпа и дишайте парите от отварата. Правете процедурата поне два-три пъти на ден за по-голям ефект.

Може да опитате и промивки с топла, леко подсолена вода – така нар. нети лечение, което идва от йога практиката. Обаче тази техника е сложна и не бива да я практикувате, ако не сте добре запознати с основните й елементи.

Като цяло морската вода и климат доста добре лекуват алергиите. Ако имате възможност, през празниците отскочете до някой приятен морски бряг.

Ако не се справите с алергията, то поне ще се позабавлявате, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април