Мамо, да си мием зъбките!

Или как да накарате малчуганите си да обичат хигиенния ритуал
Мамо, да си мием зъбките!

Хлапетата няма как да знаят колко важна е грижата за зъбите им. Вие, родителите им, сте тези, които ще ги научат да спазват добра орална хигиена. По този въпрос трябва да постъпвате хитро и внимателно и никога, ама никога да не го пренебрегвате. Защото последиците в бъдеще могат да бъдат повече от трагични.

Следващите съвети не са на база лични ми опит, колкото и да ми се иска :) Взех ги назаем от зъболекарката си, но смятам, че ще ви свършат доста полезна работа. Внимавайте в картинката!

1. На първо място, не оставяйте мъника си да си мие зъбите сам, особено ако наистина е мъник. 3-годишният ви юнак може наистина да ви се струва пораснал, но все още има нужда да сте наблизо, когато е в банята. Не е необходимо да държите ръката му, докато "работи" с четката. Но е нужно да контролирате процеса и при грешка да помагате. Вероятно в един момент въпросното наставничество ще ви писне, но колкото по-продължително във времето продължи то, толкова по-добре. Това ще ви гарантира, че детето ви ще изгради доживотен навик, който ще го предпазва, доколкото е възможно, от кариеси и други дентални проблеми.

2. Ако все пак решите да оставите калпазанина си да действа сам, осигурете му удобства. Сложете му столче или някаква стабилна опора пред мивката, за да може да се вижда в огледалото :) Това ще му помогне сам да наблюдава вече научените движения, а в същото време - да се почувства като голям и отговорен човек. Ако се налага, засичайте време за миене. И редовно напомняйте на хлапето задълженията му в банята, докато не ги циментирате в съзнанието му.

3. Купете му паста, която има хубав вкус и аромат. Оставете го той да си я избере, но, разбира се, не му разрешавайте да си похапва от нея.

4. Погрижете се миенето на зъби да е винаги забавно и интересно, доколкото е възможно – както стоят нещата в ей това клипче:

Ще се радвам, ако споделите и своите препоръки по темата – тук или във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април