Къде се крие здравето?

Може би навсякъде
Къде се крие здравето?

Понякога буквално изяждаме онова нещо, наречено здраве, както поглъщаме всякакви храни и напитки, които ни се предлагат в магазините, в заведенията, на гости или у дома. Поглъщаме тематична информация, поглъщаме лекарства и полезни храни, поглъщаме сън, поглъщаме целия живот с чувство за изпълнен дълг и задоволство и се чувстваме добре. Но в определен момент не можем да избягаме от въпроса: защо добрата стара система вече не действа?

Вярва се, че Хипократ и неговите последователи са първите представители на западната цивилизация, които излагат идеята, че болестите се случват под влияние на заобикалящата ни среда, начина на хранене и качеството на живот. Въз основа на опити с неговата теория навярно се поставят логичните основи в търсенето на здравословния начин на живот.

inm.comДнес можем да се осланяме на напредъка на медицината, комбинирала вековния опит на терапевти от цял свят и продължаваме да откриваме нови лекарства. Не спираме също да разработваме различни диетични планове и да заздравяваме тялото и духа си със също толкова разнообразни спортни програми. В тази връзка бихме искали да ви предложим допълнение към нашата алтернативна гледна точка за личния път към здравето.

Най-важното условие в случая, разбира се, е да се научите да комуникирате с тялото си. Както знаем, здравословно за едни, може да има обратен ефект за други, затова трябва да слушате какво ви говори вашето тяло. То реагира най-точно и адекватно на всякакви промени, които не са здравословни за него.

В този смисъл, ако то не се чувства добре (гладува, трупа излишни килограми, страда от липса на енергия) при консумацията на определени храни, които са ви препоръчани, значи същите просто не са добри за вас. По отношение на упражненията важи същото, но с оглед на аспекта ефективност в зависимост от поставените от вас цели (обща физическа подготовка, тонус, трупане на мускулна маса и пр). Тук като нежелани странични ефекти изключваме мускулната треска и дребните физически неразположения, които отшумяват от само себе си, без да нанасят трайни вреди на здравето.

През определени периоди опитвайте разнообразни диети и разнообразни тренировъчни схеми. С течение на времето организмът се адаптира както към еднакъв тип упражнения, така и към еднакъв тип хранителни режими и в един момент те престават да бъдат ефективни.

Затова, ако усетите, че храненето или физическото ви състояние не ви карат да се чувствате добре в собствената си кожа, просто променете менюто и тренировъчната си схема, но без да се нахвърляте безразборно към нови подходи, единствено в името на разнообразието.

Проучвайте внимателно и експериментирайте умерено върху себе си. Споделяйте опита си с други хора. Записвайте резултатите всекидневно – това ще ви помогне да следите прогреса или регреса на опитваната система с течение на времето.

Не забравяйте обаче, че тези опити понякога трябва да продължат поне няколко месеца, за да окажат определен ефект върху тялото. Имайте предвид също така, че при промени има период на адаптация, който може да бъде придружен с определени физически неразположения. Това обаче невинаги означава, че организмът ви ги отхвърля. Той просто се нуждае от своето време за пренастройка.

Обратното важи със същата сила – ако даден хранителен режим или тренировъчна система започват да действат добре в сравнително кратки срокове, това не означава, че ползотворното им действие ще бъде вечно. Тялото се променя с времето под въздействие на различни фактори като околна среда, възраст, предразположение към стрес, укрепване или отслабване на имунната система. Затова нещо, което до вчера е работело добре, днес може да се окаже напълно безполезно или дори вредно. И това е напълно естествено.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април