Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как без да прибягваме до услугите на специализирани лаборатории можем да разпознаваме кои зеленчуци гъмжат от химия. И още  по-важно – ако вече сме си ги купили – как да омекотим удара на отровите.

Зеле. Повечето от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се изхвърлят.

Картофи. В картофите  нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.

Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците   трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.

Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с вид на  недозрели. Бялото съдържание  и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива  домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички.

Огромно количество  нитрати се трупат в краищата им – изрежете ги преди употреба.

Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с фунгициди . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.

Диня. Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е  добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво е торена. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако  просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове ги вземете в ръка  –  ако почувствате, че  плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция,  Израел и Египет. Те имат слаба земя и  богата реколта не може да има, без значителни количества тор.

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април