Ето кой не може да се зарази с Ковид-19

Ето кой не може да се зарази с Ковид-19

Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, съобщава ТАСС.

"Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките", се казва в съобщението.

Учените добавят, че реакцията към коронавируса може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост).

В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане.

"Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност", отбелязват от ведомството.

Те също така съобщиха, че американско проучване показва, че човек, който е имал сезонен остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има антитела срещу коронавирус.

"Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезона ОРВИ човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат", се казва в съобщението.

В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус.

Ето кои са признаците, че може би сте преболедували коронавируса без да разберете:

1. Имали сте "лоша настинка" - проучвания показват, че коронавирусът е циркулирал сред нас малко по-рано, отколкото се обяви официално. Това значи, че може да сме се разболяли още преди да се заговори, че има коронавирус в България. Ако сте имали по-тежка настинка със симптоми като температура и втрисане, затруднено дишане, отпадналост, болка в мускулите, загуба на вкус и обоняние, възпалено гърло, запушен нос, повръщане или диария, то е възможно да сте прекарали COVID-19.

2. Загубили сте вкус и обоняние - това е един от най-големите и разпространени симптоми на COVID-19. Обикновено обонянието се завръща след 7-10 дни. Обърнете внимание, че загубата на вкус и обоняние може да е причинена и от други състояния като грип, инфекция на синусите и алергии.

3. Косата ви е започнала да пада повече изведнъж - много хора, които са се възстановили от коронавирус, са забелязали, че косата им започва да пада повече след прекараната инефкция. Но трябва да знаем, че падането на косата се дължи и на много други фактори - като стрес, бременност, загуба на тегло или други заболявания, които не са свързани с COVID-19.

4. Задъхвате се на моменти - задъхването е един от по-често срещаните признаци на коронавируса. Не е ясно колко време след прекараната инфекция продължава, лекарите казват, че зависи от организма на всеки.

5. Имали сте упорита кашлица - тя често е суха. 43% от заразените с коронавирус имат кащлица от 14 до 21 дни след заразяването.

6. Бил си много, много изморен - това е един от най-честите симптоми на коронавируса. 53% от заразените чувстват умора до 60 дни след положителен тест. Все пак трябва да имаме предвид, че умората е симптом, който изпитваме често и заради различни обстоятелства.

7. Имали сте странни и продължителни симптоми - изследвания сочат, че 78% от хората, прекарали инфекцията са имали необичайни симптоми, които варират широко - обриви, зачервени очи, диария, повръщане. Те, разбира се, могат да се дължат и на други здравословни проблеми.

Източник: Една.бг

 

ключови думи:
Ковид-19

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април