Д-р Емилова бори вирусите с 3 вида чай

Д-р Емилова бори вирусите с 3 вида чай

През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени пробиотика. Това посъветва диетологът д-р Людмила Емилова.

През зимата трябва да се съобразяваме с това, че има много микроби и по-голяма опасност от прихващане на грипове, особено в моментите, в които затопляме помещенията и не ги проветряваме. В тези случаи хората, които са болни, моментално излъчват бактерии, които попадат в носоглътката на останалите", обясни д-р Емилова.

Tя посочи, че хранителният режим, който е добре да се спазва през зимния период, започва с чаша топла вода или билков чай сутринта. По думите й най-подходящите отвари са тези, които съдържат липов цвят, жълт кантарион и мента, а вечер е желателно да се консумира чай от маточина.

"Билковите напитки дезинфекцират организма и освен това някои от тях съдържат антисептични свойства, които успокояват и предпазват от инфекции. Около 10:00 часа е добре да хапнем плод, може и фреш или смути, което се приготвя в блендер, а съставките включват няколко зелени листа, малко вода и вкусен плод, който да придаде аромат. Една чаша смути ще ни достави енергия и сили, за да се чувстваме бодри на работа", казва още специалистката по диететика.

Д-р Емилова съветва за обяд да се приготвя по-значително количество храна, в което е добре да присъства голяма салата от сурови зеленчуци. "Все още могат да се открият по пазарите домати и краставици, които са отглеждани в парници и са поели от последните топли, слънчеви лъчи. Много е полезно да се хапват и моркови, зеле, което е характерно за сезона, ряпа, лапад и други, пише "Ретро".

Вечерта е повече от желателно цялото семейство да прибави чесън и лук към вечерята, защото това са двата естествени антибиотика, които ще ни предпазят от вируси и други инфекции. Основната храна може да представлява голяма салата сурови зеленчуци с някаква постна храна към нея. Един път в седмицата може да си позволим и приема на животинска храна, посочва диетоложката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април