Заменете мултивитамините с тези 5 храни

С тях ще укрепите здравето си!
Заменете мултивитамините с тези 5 храни

Зимата е сред сезоните, в които най-много ни липсват нужните витамини и минерали. Освен това тялото се нуждае от енергия, за да могат да протичат основните процеси в него, което допълнително изисква от нас да приемаме правилните добавки, за да се чувстваме здрави и в отлична форма.

В последните години съществуват редица изследвания, които потвърждават подозренията на мнозина, че вместо да се приемат изкуствени мултивитамини е по-подходящо да сеи наблегне на правилните храни, които със сигурност ги заменят.

Предлагам ви да включите в ежедневието си тези 5 храни, с които адекватно ще замените също толкова скъпите мултивитамини.

Бадеми

1633510inm.com

Бадемите са пълноценна храна богата на протеини, витамини и минерали. Независимо на каква възраст сте е достатъчно да изяждате по една своя шепа, за да си осигурите дневните дажби есенциални мастни киселини, витамин Е и магнезий. В същото време ще ви предпазват от нездравословните закуски!

Стриди, миди, раковини и морски дарове

1633509inm.com

Стридите, мидите и морските дарове са изключително богати на витамини и минерали. Освен това са нискокалорична храна богата на протеини, които са лесно усвоими от организма. Единствено не трябва да страдате от алергии към черупчести и мекотели.

С ниско съдържание са на мазнини и напълно заменят мултивитамините, които приемате всекидневно. Шепа сурови стриди ще ви предложи 10 пъти препоръчителната дневна доза от витамин В12, 15 пъти повече от дозата цинк, 5 пъти нужната доза мед и 3 пъти ежедневната дажба на селен. Освен това мидите ще ви осигурят желязо и манган.

Черупчестите мекотели са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и с ниско съдържание на омега-6. Освен това са богати на мед, магнезий, фосфор и са отличен източник на витамин D. Желателно е да присъстват в менюто ви поне веднъж седмично.

Киноа

1633512Thinkstock/Guliver

Киноата е изключително съвършена храна, в която има пълноценен баланс между протеини, въглехидрати и мазнини. Богата е на витамини, минерали, фибри и на всички незаменими аминокиселини. Освен това осигурява фолиева киселина, манган, магнезий, желязо, мед, фосфор и цинк.

Киноата има по-силна концентрация на антиоксиданти и фитонутриенти от боровинките и определено има широк спектър на противовъзпалителни хранителни вещества.

Морски водорасли

1633508Thinkstock/Guliver

Морските водорасли са другата съвършена храна, която ще ви предложи огромен набор от витамини и минерали. Богати са на желязо, калций, калий, ниацин, фосфор, магнезий, а в някои видове от тях се съдържат 56 необходими на организма минерала.

Отличен източник са на витамините А, К, С и Е и витамини от групата В. Влакната в морските водорасли имат противовъзпалителни и антивирусни свойства, като ефективно изчистват организма от натрупаните тежки метали и действат като четка на храносмилателния тракт. Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и в същото време имат сериозен антираков ефект.

В никакъв случай не се отказвайте от салата уакаме, суши, спирулина, келп или хлорела. Всички те ще ви донесат сериозни ползи за здравето, благодарение на които ще се чувствате здрави и изпълнени с енергия.

Лакто-ферментирали зеленчуци

Да, колкото и странно да ви звучи, но киселото зеле, киселите краставички, кимчи, царската трушия и всички останали ферментирали зеленчуци са богати на полезни бактерии и пробиотици, които успешно се справят с всякакъв вид заболявания.

Благодарение на тях ще се заредите с огромна доза витамини и ензими като витамин С и незаменими аминокиселини, по-специално лизин и метионин.

През зимата се стремете всекидневно да присъстват на трапезата ви!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април