Ето как се променят калориите на някои храни при готвене

Ето как се променят калориите на някои храни при готвене

Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите. Но дали се замисляме как се променят те в зависимост от обработката на съответния продукт?

Така например в 100 г сини сливи има около 45 калории, докато в сушените могат да достигнат 200 и повече.

Морковите приготвени на пара, без сол ни носят около 35 калории, докато това количество се повишава, ако добавим към тях сол, мазнини. Как се променят калориите и на други често консумирани храни, вижте в следващите редове.

Картофи – печени, на пюре, пържени

Когато приготвяме любимите картофи, тяхната калоричност се повишава с около 30%, заради нишестения им състав. Препоръчително е да ги варим или печем, тъй като ако с тях приготвяме пюре или пържим, те ще попият от мазнината и останалите съставки.

Печено говеждо месо и пържола на скара

Говеждото е чудесно за диета, стига да знаете как да си го приготвите. В 100 г от него могат да се съдържат около 200 калории. От друга страна, пържолата на скара може да се окаже по-калорична, ако сме добавили към нея сосове, маринати.

Пилешко месо варено, печено на скара и пържено

Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, особено по време на диета. Когато го пържим то абсорбира част от мазнината. Не бива да подценяваме и маринатите, с които го овкусяваме. Ако искаме да е здравословно и диетично, трябва да го варим или печем без много подправки и да премахваме кожата му.

Пържена и пушена сьомга

Пушената сьомга е вкусна, но много калорична и съдържа големи количества сол, от които може да задържим излишни течности. В 100 грама от нея може да се съдържат над 160 калории в зависимост от начина на обработка. Пържената е не по-малко калорична, затова е добре да печете рибата, ако искате да се храните здравословно.

Паста

Следващия път, когато си приготвяте паста, обърнете внимание на това колко калории се съдържат в нея за 100 грама. Тази информация ще намерите на опаковката и е за сварена паста, към която не сте добавили сосове. В 100 г сварена паста има около 150 калории.

Гъби – на пара, пържени, мариновани или задушени в сос

Гъбите на пара имат около 30 калории за 100 г. Когато ги мариновате, пържите, добавяте към тях масло, сметана, това число се увеличава поне 2 – 3 пъти. Когато тези зеленчуци са консервирани, те губят и голяма част от своите полезни хранителни вещества.

Ориз

Броят на калориите в ориза зависи от това как ще си го приготвите. В 100 г бял ориз, който е варен, се съдържат около 126 калории. Ако добавите към него мазнини, подправки, сосове, тези калории се повишават значително.

Полента и корнфлейкс

За приготвянето на двете се използва царевица. Специалният производствен процес и добавките към двете, определят колко калорични ще бъдат те. Обикновено зърнената закуска ни носи повече калории, заради захарта.

 

Източник: az-jenata.bg

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април