Великденският уъркшоп на Foodies'

За аматьори, професионалисти или... дегустатори като нас :)
Великденският уъркшоп на Foodies'

Вчера, 12 април, приветливото кулинарно училище Амюз Буш бе трансформирано в апетитна работилница за всевъзможни великденски вкусотии. Уъркшопът, организиран от приятелите ни от Foodies’, разкри още тайната как традиционното боядисване на яйца може да се превърне във вълнуващо преживяване. Ами, лесно - в компанията на приятни хора! :)

Атмосферата се допълваше и от деликатното ухание на току-що изпечен козунак. Мммда, съвсем истински и пухкав, със стафиди и златист загар...

За тези от вас, които не успяха да станат част от Великото цапотене и месене в четвъртък, сме приготвили две утешителни алтернативи под формата на видео материали. Не губете повече време и натискайте Play, за да разберете, аджеба, каква е формулата за омайните козунаци. А митът, че омесването им е почти непостижимо в домашни условия, бе разбит на пух и прах, благодарение на Борис. Вижте какво сподели той пред камерата на Fit&Well.

Изчерпателната рецепта на сладкия обреден хляб ще откриете в блога на Foodies’ - тук.

Разполагате и с вариант #2: на страницата ни във фейсбук след 18:00, наблюдавайте почти наживо готварския процес на двамата мачовци, които ще запретнат ръкави, за да завърнат бабините козунаци в семейството (и офиса!). Евала на ентусиастите!

Докато нетърпеливо чакахме козунака на Борис да втаса, отдадохме необходимото внимание и на великденските яйца. Само след броени минути, работният плот пред нас се беше превърнал в платно на Пикасо и с това стартира цветния ни фурор.

Оказа се, че не се нуждаем от специални уреди за рисуване или професионални багрила. Пакет конвенционални, седефени или кристални бои за яйца, акварели, брокат и малко восък вършат чудеса. А за да разчупим съвсем традиционността на този процес, минахме през близката градинка, откъдето се сдобихме със зелени листенца и дребни цветчета. Не спирайте да четете по-надолу, ако искате да разберете как използвахме последните. 

И така, техниката за рисуване с восък е повече от страхотна. За целта ни беше необходимо дървено шишче, чийто край потапихме в леко разтопена чаена свещичка. Украсихме предварително боядисаното яйце с различни флорални мотиви, точки и конфигурации по избор. Дадохме воля на въображението си и хич не се страхувахме от тотално обагряне.

След това, взехме голямо парче памук, увихме в него яйцето и с помощта на лъжица загребвахме от различните цветове боя. Обляхме памука на малки участъци, докато не пое от всички страни и го оставихме настрана за 5 минути. Накрая, отделихме памука, премахнахме восъка с ножче и потопихме яйцето в боя с кристали. Ефектът беше ‘уау’!

С нескромна увереност преминахме към следващата техника за рисуване, за която обаче предварително си бяхме приготвили чифт тънки дамски чорапи. Поставихме яйцето в едното чорапче, като преди това прикрепихме към него листенце или цветче. Затегнахме добре, така че в чорапа да няма въздух, вързахме на възел и потопихме в боята за няколко минути. След това извадихме и отцедихме боята, внимателно премахнахме чорапа и отлепихме зеленината. Получи се нещо семпло и очарователно. 

Алтернативата на този експеримент изискваше да разполагаме с тънък мрежест чорап. Отново поставихме яйцето в него, този път обаче без допълнителните екстри вътре, и го потопихме в зелена боя. Когато го извадихме и отцедихме, повърхността му наподобяваше змийска кожа. 

Акрилните бои са друг интересен метод, чрез който демонстрирахме великденската си креативност. За него Бояна сподели, че е безвреден, стига, разбира се, част от боята да не попадне в директен контакт с вътрешността на яйцето. Самата тя от доста време практикува този начин на декорация и вече го е овладяла почти до съвършенство. 

Е, след няколко часа упорита "работа" в кухнята, кулинарстването ни бе към своя край. Хапнахме парче топъл-топъл козунак, пожелахме весели празници на групата и дим да ни няма! :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април