Хранителни добавки за: пушачите

В края на зимата нуждата от външна помощ е крещяща
Хранителни добавки за: пушачите

Много обичаме точно този период от годината, когато студеното време отстъпва колебливо, но неотлъчно назад, а слънчевите часове стават все повече и по-топли. Дори снежните мартенски пристъпи не ни дразнят, напротив – забавляват ни :)

Има само едно нещо, от което все не можем да се отървем – пролетната умора. Онова странно състояние на сънливост, липса на енергия и понижена работоспособност, което изниква от последните студени дни и най-добре се преодолява с разходки на открито и активно нищоправене.

Шегата настрана! Преходният период между зимата и пролетта е истинско предизвикателство за тялото и това важи дори за най-спортните и разнообразно хранещи се натури сред нас.

Но слънчевите бани не са достатъчни за преодоляване на досадното състояние, наречено пролетна умора, трябва и малко помощ отвън. Подходящият коктейл от суплементи (витамини, минерали, есенциални мастни киселини и т.н.), например, би могъл да свърши чудеса, но само "подходящия" – съобразен внимателно с начина ви на живот.

Ето няколко кратки съвета за една от най-рисковите групи:

Пушачите

Първо бихме казали: спрете цигарите (цигарите, ...гарите, ...рите...), звучейки като поредното здравословно ехо, но знаем, че това не е като да щракнеш с пръсти. За това...

inm.comВзимайте: витамин С, ама задължително. Заедно с това увеличете леко приема на фолиева киселина и останалите витамини от В-групата.

Защо? При тютюнопушене, с всяка цигара в тялото навлизат различни химикали, които са токсични, но освен това унищожават някои полезни вещества, постъпили от други източници. Такъв е случаят с витамин С – популярен антиоксидант, който, на всичкото отгоре, има отношение към усвояването на желязо. Т.е. по-малко от витамина означава и по-ниски нива на ценния минерал, който и без това е дефицитен в края на зимата.

Пушенето действа разрушително и върху витамините от В-комплекса, и особено върху фолиевата киселина.

Избор: консултирайте се с личния си лекар преди всичко, но като цяло повечето неразтворими варианти са удачни.

С храната: ако успеете да вкарате повече спанак, броколи, чушки, цитруси, варива и качествено месо в менюто си, няма да сбъркате.

Внимание! Редица изследвания от последните 10 години показват, че бета-каротинът в големи количества може да бъде по-скоро вреден за пушачите и да увеличи риска от ракови заболявания на белите дробове. Освен в много от цветните зеленчуци и плодове, известният противоокислител се среща и в доста от разтворимите мултивитамини на пазара.

Доказателствата, че бета-каротинът може да вреди не са абсолютни, освен това става дума за по-висок прием, и все пак пушачите могат да внимават малко повече с хранителните добавки, съдържащи известния антиоксидант.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май