Ти си роден, за да ядеш

Всичко!
Ти си роден, за да ядеш

Нека започнем с нещо, с което малко хора биха се наели да спорят. Човек има нужда от храна, за да живее. Ако не ядеш калории и хранителни вещества рано или късно ще загинеш и това е точно толкова неоспоримо, колкото и фактът, че Земята е кръгла и се върти.

От този факт нататък обаче съществуват толкова много спорове, че ако започнем да описваме по един от тях на този сайт дневно, ще прекараме целия си живот в писане. Основно място в това множество обаче заема дискусията за това дали човек е оптимално проектиран за консумация на животински продукти или напротив – същността ни е по-скоро растителноядна. В полза на едното или другото становище се привеждат най-разнообразни аргументи – от особености на зъбите до специфика на гастроинтестиналната система. Всичко това, гарнирано с подбрани исторически сведения.

Когато се обсъжда този въпрос обаче, много често се пропуска една особеност и тя е, че животинските храни са бедни на някои хранителни вещества, които изобилстват в растенията, а в растенията има дефицит на други нутриенти с изключително животински произход. Разбира се, че и тук има място за спор, но до този момент повечето безпристрастни специалисти биха се съгласили със следната таблица:1039724Кирил Русев

* При хората, залитащи в едната или другата крайност, има риск от дефицит на тези вещества

Има една приказка, че каруцата може да бъде подкарана и с квадратни колела, но това в никакъв случай не означава, че въпросната форма е оптимална за търкаляне. С това искам да кажа, че е най-разумно човек да задоволява нуждата си от нутриенти по възможно най-ефикасен начин. В случая този начин се нарича всеядство.

Ти си роден, за да ядеш. Роден си, за да ядеш всичко. В избора да не го правиш няма нищо лошо, но да убеждаваш останалите да постъпят като теб е неправилно и неетично. 

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април