Солта, без която не можем

Но с приема на която трябва да внимаваме все пак
Солта, без която не можем

Няма да крием, че много обичаме сол! В действителност, тя е един от най-верните ни приятели във високоинтензивната сесия. Защо?

Ами, химически погледнато, солта представлява натриев хлорид или натрий – важен химичен елемент, без който организмът ни не може да функционира нормално не само по време на тренировка, но по принцип. Факт.

Причината е, че натрият участва дейно в регулацията на обема на кръвта, както и в контрола на налягането й в кръвоносните съдове. Как? Разберете тук.

Проблемът е, че в активна спортна дейност, чрез потта, човешкото тяло може да изгуби голямо количество натриев хлорид. Дефицитът му пък има потенциал да доведе до куп неприятни неща – от замаяност и липса на кондиция до нарушен електролитен метаболизъм. Това обяснява защо след тежка сесия атлетите  консумират напитки или продукти, за които са сигурни, че могат да възстановят нивата на въпросния елемент в кръвта.

Ок. Дотук добре. Разбрахме, че физически активните хора не са длъжни да се съобразяват на 100% с т. нар. препоръчителна дневна доза натрий, която горе-долу е около 6 грама (за възрастните). С две думи, атлетите могат, и даже е нужно, да приемат повече сол (под всякаква форма), когато сметнат, че това е необходимо.

inm.com

При намалена физическа активност обаче, и при засилена консумация на любимата подправка нещата се променят, препоръката - също. Защото въпросната комбинация може да доведе до повишено артериално налягане, което, от своя страна, да увеличи риска от сърдечносъдови и други проблеми.

Та, ако влизате в профила на минимално активни същества, решението е едно. А именно – съветваме ви да не прекалявате с приема на сол и даже да го намалите. Ей така:

Преди да изсипете солницата в ястието си, поне го опитайте! То може да се окаже по-вкусно, отколкото изглежда на пръв поглед :)

По възможност, ползвайте свежи подправки, за да овкусявате гозбите си. Така нуждата от промишлени количества бяла вълшебница по презумпция... ще изчезне. Ще постигате аромат и вкус за нула време и без да "пресолявате" душата си.

Хапвайте вкъщи. Защото ястията в ресторантите, и особено в заведенията за бързо хранене, традиционно, са с високо съдържание на натрий, от който, всъщност, вашето тяло не изпитва толкова силна нужда.

Приготвяйте си собствени сосове. Причината: тези, които обикновено се продават в хранителните магазини, също са наблъскани с натриев хлорид. И, да, на етикета даже не го пише. 

Е, надяваме се, че с тези съвети, ще успеете да преодолеете зависимостта си към солта. Другият вариант е да започнете да спортувате :) И тогава всичко ще си дойде на мястото. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април