Протеин на прах

Или малко ценна информация за хранителната пудра
Протеин на прах

Вече казахме колко важен е протеинът, откъде идва, накъде отива (в тялото), но сега смятаме да го разбием на пух и прах. Особено на прах! Защото ще синтезираме малко повече информация за... белтъчините в прахообразна форма.

Протеиновите пудри, както още ги наричат, по принцип са хранителна добавка. Истината обаче е, че голяма част от тях могат да се използват и като отделно хранене, най-вече преди и/или след тренировка или между основните хранения.

Произвеждат се от разнообразни източници – както от животински (предимно мляко, яйца, но и месо), така и от растителни (соя, грах, киноа и други). Това определя аминокиселинния им профил и хранителните им стойности, които могат да бъдат доста различни.

Като цяло, при производството на хранителната добавка се извличат предимно белтъчините от съответния източник и в крайния продукт наличието на мазнини и въглехидрати е занижено. Това са чистите протеини на прах.

Разбира се, срещат се и смесени варианти – белтъчини от различни източници, комбинирани в определено съотношение, такива с добавени въглехидрати за общо покачване на теглото (гейнери), както и заместители на хранене, в които има баланс между протеин, въглехидрати и есенциални мастни киселини.

inm.comПротеините на прах могат да имат разнообразни вкусове и обикновено се приемат под формата на шейк: разтварят се във вода, мляко или плодови сокове. Могат да се добавят и към извара, кисело мляко, в супи, тестени печива, кремове и други.

Течната форма предполага значително по-бързо усвояване, отколкото от храната, при това без да се натоварва излишно храносмилателната система. Обаче има видове, които се абсорбират доста бавно от тялото, като млечния протеин казеин, например. Най-често той се приема вечер, преди лягане, и се усвоява за няколко часа, доставяйки хранителни съставки на тялото и по време на сън.

Плюсовете

Вече е ясно, че белтъчините в менюто са наистина важни. Това се отнася за всеки и особено много за физически активните хора, тъй като подпомагат възстановяването и растежа на мускулите.

inm.comНеобходимото дневно количество белтъчини се определя индивидуално и зависи от много фактори – тегло и други физически показатели, наличието на спортна активност и вида й, поставените цели (покачване или намаляване на килограмите, повишаване на мускулната маса, постигане на трайна издръжливост и т.н.). Понякога обаче ценният нутриент не може да бъде доставен само чрез храната и прахообразният му вариант е съвсем подходящ. Това важи в най-голяма степен за бодибилдърите и атлетите, които се нуждаят от по-голямо количество протеин.

Като хранителна добавка обаче негови вариации могат да бъдат от полза на вегетарианци и вегани (които не могат да си осигурят достатъчно хранително разнообразие, например през зимата), на хора с различни заболявания (често се предписва на раковоболни, преминаващи през курсове на химиотерапия) или просто, ако невинаги имате възможност да се храните редовно и пълноценно. Смята се още, че може да забавя развитието на остеопороза, дори в напреднала възраст.

Освен това, индивиди с поднормено или ниско тегло и/или наличие на бърза обмяна на веществата също могат да подпомогнат хранителния си план с протеинови шейкове.

Съществуват някои доказателства, че чистите прахообразни белтъчини могат да имат положителна роля в поддържането на стабилни нива на кръвното налягане и на "лошия" холестерол като добавка към менюто.

Минусите

Само някои видове протеин на прах реално могат да заместват цяло хранене, така че с добавката не бива да се злоупотребява като диетичен суплемент. А и независимо каква е дневната необходимост от белтъчини, най-добре е минимум 55% от тях да идват от твърда храна. В противен случай могат да се получат нарушения в работата на храносмилателната система и функционалността на цялото тяло.

Не бива да подминаваме факта, че протеинът на прах, особено млечният, може да дразни стомаха и да предизвиква подуването му и образуването на газове.

Високият прием на белтъчини, в това число бързоусвояеми като прахообразната им форма, са противопоказни при някои чернодробни и бъбречни заболявания.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май