Пристрастени към храната

Наркомани ли сме и има ли лечение за нас?
Пристрастени към храната

Някои хора ядат, за да живеят. Други живеят, за да ядат. И в това няма нищо лошо. Лошото идва в момента, в който храната се превърне в единствения начин да се преборим с мъката, с болката, със стреса и предизвикателствата в живота си. Тогава имаме налице съвсем истинско пристрастяване, което се обуславя от три основни фактора:

  • Емоционална необходимост от "наркотик"

  • Наличието на свойства у дадена храна, които й позволяват да бъде използвана като наркотик

  • Въпросната храна като основна съставна част на менюто ни

Подобна аналогия може би ви изглежда неуместна, но храненето може да окаже също толкова силно въздействие върху тялото ни, колкото и наркотиците. Дори и да не сте чували за приливи на серотонин или за секреция на ендогенни опиоиди (произвеждани от тялото опиати), със сигурност знаете, че има храни, които ви пращат директно в леглото, други, които ви разтреперват и такива, които ви карат да подскачате като маймунка на каишка.

Понякога определен модел на хранене сам по себе си може да стане причина за възникването на депресивни състояния, без да си даваме сметка за това. В опитите си да се "излекуваме", често задълбаваме все повече и повече във въпросния модел, което е класически пример за порочен цикъл.

За щастие, съществуват някои хранителни вещества, които са с доказан ефект в борбата с душевните състояния, които могат да доведат до системно преяждане:

  • Аминокиселините триптофан и тирозин стимулират производството на серотонин и допамин. Голяма част от хората, страдащи от депресии, безсъние, глад за въглехидрати, дори булимия и склонност към хазарт обикновено, са със занижени нива на тези вещества в организма.

  • Нестабилните равнища на кръвна захар често стават причина за внезапни пристъпи на глад и резки промени в настроението. В това отношение, от голяма полза могат да бъдат канелата, растението гимнема и алфа-липоевата киселина, които допринасят за подобряването на инсулиновата чувствителност и на въглехидратния метаболизъм като цяло. Добра идея, естествено, е и да сме по-внимателни с консумацията на захар (и въглехидрати изобщо).

  • Омега-3 мастните киселини (рибено масло) имат положителен ефект върху хора, страдащи от депресии, страхова невроза и дори агресия.

  • Много пристрастявания и депресии се асоциират с дефицит на витамини от В-групата, особено В3 (ниацин) и В9 (фолиева киселина).

В крайна сметка, най-ефикасният вариант винаги остава превенцията. Да се храним за удоволствие е нормално. Но започнем ли да мислим за яденето (или която и да било друга дрога) като за единствено спасение и утеха, нещата не отиват на добре. Същото важи и за изброените дотук хранителни вещества. Ако не разполагаме с необходимите мисловна нагласа и воля за постигане на целите и преодоляване на проблемите си, би било наивно да разчитаме, че магическото хапче ще се справи с тях.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април