Предумишлено убийство...

...на мастни клетки
Предумишлено убийство...

Най-важното

ДХА (за вербалните мазохисти докосахексапеларгонова киселина) е омега-3 мастна киселина, на която са богати студеноводните риби.

 

Ресвератолът е растителен антиоксидант, който е концентриран в люспите на червеното грозде.

Кой е виновен за напълняването? Съдбата? Гените? Ние? Колкото различни хора, толкова и спорни версии. Това, което знаем със сигурност е, че обемът на мастната тъкан в тялото ни е функция на две променливи: размера и броя на мастните ни клетки.

 

Мастните клетки накратко

Представете си мастните клетки като резервоари. Нарастването на размера им се дължи на това, което наричаме системно преяждане или на друг вид злоупотреба, довела до складирането на прекомерно количество мазнини. Доскоро се считаше, че тези клетки достигат максималния си брой в ранна детска възраст. Всъщност, благодарение на преяждането те са в състояние да се размножават през целия ни живот. Всяка мастна клетка си има критичен размер. Всеки е наясно, че един балон не може да бъде надуван до безкрайност и рано или късно идва момент, в който се пука. Тъй като мастните клетки не обичат да се пукат, при достигането на критичен обем, те подават сигнал за образуването на нови клетки, които да поемат излишните мазнини.

 

Безсмъртни ли са, гадовете?

Страшното в цялата история с мастните клетки е, че единственият начин за намаляването на броя им веднъж след като са били образувани, е неприятната процедура, наречена липосукция.

Точно поради тази причина трябва се вълнуваме от новооткритото свойство на две хранителни вещества да убиват новообразуваните мастни клетки още в зародиш. Това са ДХА и ресвератол. Засега проучванията с тези две вещества са провеждани единствено в лабораторни условия с култивирани мастни клетки, но резултатите от тях са обнадеждаващи. 

 

И какво от това?
Сигурно сте запознати с многобройните ползи от рибеното масло и е много вероятно да го приемате. Това е още една причина да се уверите, че сте взели добро решение. Ако не пиете рибено масло, може би е добра идея да опитате и да видите как ще ви се отрази.

 

Бихте могли да опитате ресвератол под формата на хранителна добавка, тъй като концентрацията му в гроздето е сравнително малка. Другите предполагаеми ползи от ресвератола са подобрено сърдечно-съдово здраве и забавяне процеса на стареене. Най-добре е да се доверите на личния си опит, поне до публикуването на по-категорични научни свидетелства в тази посока.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април