Науката също греши

И понякога го прави нарочно
Науката също греши

Ако четете международните заглавия на здравословна тематика, сигурно вече сте научили за скандала с един учен от университета в Кънектикът. Ако не сте – нека ви въведем в историята съвсем набързо. Дипак Дас е преподавател в хирургическия факултет на въпросното висше училище и завежда центъра за сърдечносъдови изследвания към него. В резултат от тригодишно разследване са установени 145 случая на подправени данни в изследвания с участието на господин Дас. Голяма част от тях са посветени на ресвератола – антиоксидант, открит в люспите на червеното грозде и по-специално – върху свойствата му да предпазва от коронарна болест на сърцето и да убива ракови клетки. Положението става още по-скандално, когато е открита връзка между учения и марката за хранителни добавки с ресвератол Longevinex, която го използва като "неплатен външен консултант" и често се позовава на неговите трудове, за да подкрепи твърденията си.

inm.comТова не е нито първата, нито последната история от подобно естество и освен, че застрашава кариерата на Дипак Дас, сериозно разклаща здравословната репутация на ресвератола. Въпреки това, не можем да игнорираме значението на всички останали академични изследвания по темата, поне не и докато не бъдат установени подобни умишлени или неволни грешки във всяко едно от тях.

От друга страна, настоящият случай дава отличен пример за това как бизнесът с хранителни добавки сравнително лесно може да бъде "стимулиран" с помощта на измама, тъй като той не подлежи на стриктната регулация, на която подлежат лекарствата. В контекста на конкретния пример, ето какво казва относно ресвератола президентът на компанията, произвеждаща Longevinex в свое изявление до медиите:

"Ресвератолът е молекула с антидепресивно, противовъзпалително, антибактериално, противогъбично, противовирусно, противораково, понижаващо холестерола, прочистващо черния дроб и подобряващо мозъчната дейност действие. Ако всички американци започнат да приемат добавки с ресвератол, много от лекарствата по рецепта ще станат ненужни."

Тадададам и последният да затвори вратата! От друга страна, ето какво пише в един миналогодишен щателен преглед на съществуващите научни сведения, касаещи ресвератола (където, по ирония на съдбата, един от съавторите е разследваният понастоящем Дипак Дас):

"Публикуваните до момента данни не са с необходимата тежест, за да бъде оправдан приемът на ресвератол в дози, надвишаващи количествата, които могат да постъпят в организма чрез храната."

inm.comВ академичните среди винаги е съществувал рискът от субективна интерпретация на резултатите или дори игнориране на данни, отхвърлящи "нашата" теория и преекспониране на други, които я потвърждават. В скорошно изследване сред над 2 000 психолози, много от тях признават, че в работата си са прибягвали до непочтени практики, в това число избирателно цитиране на данни (50%) и дори директно фалшифициране (1,7%). Сещате се, че още по-страшно става, когато западните журналисти се доберат до тези вече компрометирани данни и ги интерпретират посвоему, така че да произведат сензация. След това са наред българските журналисти, които ще прочетат западните заглавия, ще ги преведат само както те си могат и така нататък...

А науката за храненето си е достатъчно сложна и противоречива сама по себе си. Ние, като неспециалисти, само можем да гадаем колко трудна задача е изолирането на едно вещество и обективното изследване на начина, по който то въздейства върху метаболизма или различни заболявания. Затова следващия път, когато отпиете от чашата с червено вино, се насладете на вкуса и ароматите му, но не очаквайте да ви поникне второ сърце. А ако вземе, че ви поникне, непременно ни пишете, за да отразим случая подобаващо :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май