Креатинът кара ли ви да полудявате

Креатинът кара ли ви да полудявате

Най-важното

Сигурно сте чували твърдението, че хранителните добавки могат да ви навредят на здравето. Било то на физическото или духовното здраве. Ето каква е истината, свързана с хранителните добавки, в частност с креатина, който е един от най-разпространените, защото той помага на изграждането на мускули.

Според учените, вземането на стероиди крие големи рискове не само за физическото здраве но и за психическото. Според тях, стероидите ви карат да бъдете повече от това, което сте и ви кара да правите неща, които по принцип не бихте направили. Ето защо докторите и повечето от инструкторите съветват стероидите да не се използват, защото са опасни за здравето.

Един случай с младо момче, което тренира и никога не е правило проблеми в малкото калифорнийско градче Исла Виста е накарало учените подробно да проучат въздействието на креатина върху нашето психично здраве. Това 22-годишно момче, което целия град познава като амбициозно и спокойно, се запалило по фитнеса и в продължение на 2 години тренира почти всеки ден във фитнеса в града. Той започнал да взема и хранителни добавки, най-вече креатин и според неговите познати той напълно се променил след като започнал да го употребява. Той станал по-самонадеян, груб и понякога дори агресивен. Историята завършва с трагедия, това момче е убило 6 души и по неговите думи "зли сили са го накарали да извърши тези убийства". Дали тези зли сили не са хранителните добавки?

Креатинът навлиза на пазара през 1993 година, като революция във фитнеса. Той е представян като чудотворна добавка, която ви помага бързо да качите килограми, без никакви странични ефекти. Дори в първите години на продажби, той е рекламиран като здравословен заместител на храненето. Естествено няма как креатинът да замести храненето, нито е без странични ефекти.

Редица изследвания през последните 2 десетилетия са направени, за да се разбере до каква степен креатинът вреди на организма ни. Според тях той е богат на фосфор, който ни дава енергия. Също така в креатина има всички съставки, които изграждат мускули. Но това все пак не са естествени източници на витамини и дългата употреба на този продукт може да доведе до проблеми с черния дроб. Изследванията за вредите му върху психичното здраве не показват никаква връзка между креатина и психични отклонения.

Що се касае до случая с това момче, той може да се дължи на много неща - стрес, депресия, семейни проблеми, скъсване с приятелката и много други причини. Не е доказана връзка между креатина и тежките убийства.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за цинка.

Вижте още: 4 храни с високо съдържание на калий


Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април