Колко витамин А има в растенията?

Пригответе се да бъдете изненадани
Колко витамин А има в растенията?

Точно николко. Схващането, че в растенията има витамин А, е погрешно. Някои от тях съдържат каротеноиди, но това не е същото.

Истината е, че при оптимални условия, човешкият организъм е в състояние да произвежда ретинол (активната форма на витамин А) от каротеноидите. Това се случва в горния храносмилателен тракт под въздействието на жлъчни соли и мастноразграждащи ензими. Най-лесно конвертируемият каротеноид е бета каротинът. Значи, все пак, има начин да си набавяме витамин А от растенията? Да, но това не става толкова лесно, колкото би ни се искало:

  • Според различни изследвания, човешкото тяло е в състояние да превръща едва 10-17% от бета каротина в ретинол при оптимални условия. С други думи, ако сме късметлии, за всеки 6–10 единици бета каротин получаваме едва 1 единица използваем ретинол. Това означава, че не трябва да ставаме от масата, ако имаме амбицията да покрием минималните си нужди от витамин А единствено с консумацията на растения.

  • Способността за производство на ретинол от бета каротин варира при различните хора. При децата този процес е доста по-слабо ефективен. Диабетиците и страдащите от нарушена функция на тироидната жлеза въобще не са в състояние да осъществяват превръщането. Същото важи и за пеленачетата.

  • Има значение дали растението е сурово или сготвено. Бета каротинът в суровите плодове и зеленчуци е с около 3 пъти по-малко достъпен в сравнение с този в термично обработените растения.

  • Отсъствието на мазнини в храната допълнително затруднява конвертирането. Похвално е, че сварихте морковите, но сетихте ли се да добавите масло? Тъжно е, но ако в ястието ви липсват мазнини, в храносмилателния ви тракт ще постъпят твърде малко жлъчни соли и мастноразграждащи ензими, които да осъществят трансформацията. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април