Когато тренировката не ви оставя да заспите

Един от възможните отговори гласи „орнитин“
Когато тренировката не ви оставя да заспите

Сигурно поне веднъж сте имали късмета да не можете да заспите след тежка тренировка или усилен физически труд. Една от много вероятните причини за това е повишеното ниво на серумен амоняк, което се получава вследствие на високоинтензивно и продължително натоварване на скелетната мускулатура.

За щастие съществува една аминокиселина, заемаща централно място в превръщането на амоняка в урея, която е доста по-безвредна. Нейното име е орнитин и открай време е предмет на изследване с оглед способността му за стимулиране на секрецията на хормон на растежа, ускоряване на метаболизма, укрепване на имунната система, подобряване на издръжливостта по време на тренировка и ускоряване на възстановителните процеси след нея. Намира се в по-големи количества в месото (и особено в кожата и съединителната тъкан), рибата, млякото и неговите продукти, яйцата.

Последното изследване на положителното й действие в контекста на възстановяването след физическо натоварване идва от японската изследователска експедиция в Антарктика, където се наблюдават нарушения на съня вследствие от тежката работа. Учените, провели експеримента, набират 22 представители на експедицията и на случаен принцип ги разделят в две групи. В рамките на 4 седмици едните получават ежедневна добавка от 400 мг l-орнитин хидрохлорид, а другите – плацебо.

След изтичането на този период, групата с орнитин демонстрира значимо подобрение в сравнение с плацебо групата, което дава основание на екипа на изследването да смята, че "орнитинът е ефективен за хора, подложени на голям физически стрес" (например строителни работници или офисни труженици като мен и вас, които тренират сериозно).

Преди няколко години същият екип прави друг тест, само че при него умората е предизвикана с помощта на велоергометър, а дозата орнитин е 5 пъти по-голяма – 2000 мг дневно, администрирани в рамките на 7 дни. Заключението е, че в подобни количества аминокиселината има добър възстановителен ефект с уговорката, че такава доза може да бъде постигната само с прием на добавка. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април