Какво си мислите за антиоксидантите?

И какво знаете, всъщност
Какво си мислите за антиоксидантите?

Малко думи носят толкова здравословен заряд, колкото "антиоксидант". Дори самото й споменаване сигурно нормализира холестерола на хората и ги превъзбужда до степен на еуфория. Този тренд, на места достигнал до истерични висоти, кара двама учени от Маастрихтския университет да напишат един обзор на научната литература, в който се разсейват някои от най-разпространените заблуди около антиоксидантите. Ето и някои избрани части от него:

Антиоксидантите лекуват всичко. Всъщност, антиоксидантите се свързват с предотвратяването на клетъчни увреждания, причинени от т.нар. реактивни кислородни видове, които се асоциират с много различни болести. Нито едно изследване обаче не е установило със сигурност, че антиоксидантите лекуват тези заболявания.

Всички антиоксиданти са еднакви. Тяхното положително въздействие в общия случай се дължи на способността им да забавят или предотвратяват окисляването на други съединения, затова и са обединени под етикета "антиоксиданти". Но антиоксидантите се делят на тиоли, феноли и амини, могат да бъдат водноразтворими или мастноразтворими и, въобще, да притежават различни биохимични свойства.

Колкото повече, толкова по-добре. Предписването на мегадози антиоксиданти от някои лекари с алтернативен поглед върху медицината често е причина да се регистрират случаи на интоксикация. Науката все още не е твърде наясно с количествата от различните противоокислителни вещества, които са безопасни за прием.

Натуралното винаги е по-добрият избор. Думата "био" също е натоварена със здравословен заряд и затова много хора предпочитат естествените антиоксиданти пред лабораторно синтезираните техни аналози. Това е напълно основателно за някои съединения, но има други като витамин Е и витамин С, чиито синтетични форми не отстъпват на натуралните им разновидности.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април