Защо аминокиселините са толкова важни за нас?

И кои са най-големите им източници
Защо аминокиселините са толкова важни за нас?

Сигурна съм, че мнозина от вас знаят за какво могат да бъдат използвани аминокиселините и каква роля играят те за нас.
Разбира се обаче, че сред вас има и такива, които идея си нямат какво е това - аминокиселини и защо са толкова важни?!

Тази статия е именно за незнаещите, които съвсем от скоро са тръгнали по пътя на спорта, рационалното хранене и доброто здраве.

Аминокиселините са в основната на всички жизнени процеси, тъй като те са от съществено значение за всеки метаболитен процес. Те са основните градивни елементи на белтъчините в тялото и играят важна роля и за развитието на мускулите.

Не съществуват еднакви аминокиселини – те се различават една от друга по състава си, страничната група или заради въглеродния скелет, които съдържат.

В зависимост от вида на веригата, аминокиселините са разделени на два вида – незаменими и заменими. Незаменимите и основните аминокиселини са – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин.

1581236Thinkstock/Guliver

Относно незаменимите аминокиселини е изключително важно да ги приемаме чрез храната или спортните добавки, тъй като организма сам не може да ги произведе.

Сред най-важните задачи на аминокиселините са:

Оптимален транспорт и оптимално съхранение на всички хранителни вещества, в което са включени вода, мазнини, въглехидрати, протеини, минерали и витамини.

По-голяма част от здравословните проблеми като затлъстяване, високо ниво на холестерол, диабет, безсъние, еректиална дисфункция или артрит могат да възникнат  от метаболитно нарушение. Това твърдение важи и за косопада, настъпилите хормонални нарушения в организма, както и за образуването на бръчки.

Ето защо е важно да снабдявате с незаменими аминокиселини организма си. За съжаление това често убягва от погледа на мнозина, с което лишават тялото си от тях, спазвайки лошо качество на диета.

Най-добрите източници на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини – месо, риба, млечни продукти, бобови храни, растителни източници и много други. Животинските източници съдържат повече незаменими аминокиселини от растителните продукти, но това не означава, че чрез растителни не можете да си ги набавите. Важното в случая е да имате достатъчно адекватна информация, която ще ви е от огромна полза, особено ако сте веган, суровояд или вегетарианец. Сред недостатъците на животинските източници на аминокиселини е съдържанието на мазнини.

Независимо на какъв хранителен режим сте е задължително да следите за достатъчния прием на аминокиселини. За целта трябва да се съобразите и с приема на протеин в зависимост от физическото ви натоварване и килограмите.
Важно е също така когато приемате аминокиселини да са достатъчно добре съобразени с индивидуалните ви калорийни нужди, защото съществува реална опасност клетките ви да използват аминокиселините като гориво, вместо като структурни единици.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април