За полезното действие на витамин В12

С "червения витамин" срещу анемията и депресията
За полезното действие на витамин В12

В12 е водноразтворим витамин, наричан още кобаламин, по името на основния изграждащ го минерал – кобалтът. Той има съществено значение за нормалното функциониране на мозъка и нервната система, участва във формирането на червените кръвни телца. Заради последното е известен още като "червения витамин". Но "работата" му не свършва дотук – кобаламинът има роля в синтеза и регулацията на ДНК, както и в производството на мастни киселини и енергия в организма.

Какви са неговите особености?

В човешкия организъм B12 се синтезира от бактерии, обитаващи дебелото черво. Поради спецификата на храносмилателната ни система обаче, витаминът не може да се усвои на това място и директно се изхвърля от организма.

Следователно, ако не си го набавяме регулярно, настъпва дефицит, който може да даде негативното си влияние едва години по-късно. При драстично намаляване на приема на В12 обаче симптоми за недостига му могат да се проявят и само след няколко месеца. Те се изразяват най-често в сърбежи, отпадналост, повишена нервност.

Тъй като витаминът участва в изграждането на кръвните и нервни клетки, недостигът му може да доведе до пернициозна анемия и до редица заболявания на нервната система.

Добре е да знаем, че можем да си набавим кобаламин само от храни с животински произход, като месо, млечни продукти и яйца. Най-голямо количество от витамина (между 60 и 80%) се съхранява в черния дроб, затова консумацията му гарантира снабдяването с витамин В12. Всички видове риби и морски дарове също са отлично средство за прием на кобаламин.

Препоръчителният ежедневен прием на витамин В12 за възрастни е 2,4 микрограма. При децатата, според възрастта, дозата варира между 1,2 и 2,4 микрограма, за бременни е съответно 2,6 микрограма. Освен с гореспоменатите храни, витаминът може да бъде набавен и под формата на хапчета и инжекции, но таблетките обикновено трябва да бъдат приемани в по-големи дози, за да подсигурят нужното количество, а инжекциите се използват само по лекарско предписание. В този смисъл, животинските продукти остават най-естествения източник на червения витамин.

Добре е да знаем, че при липсата му, голяма част, но не и всички от полезните ефекти на този витамин могат да бъдат компенсирани чрез прием на фолиева киселина (витамин В9). Тези полезни действия са свързани най-вече с изграждането на ДНК, но отношението, което В12 има към кръвоснабдяването и укрепването на нервните клетки, остава незаменимо.

Затова, не се лишавайте от ползотворното влияние на този уникален витамин, ами заредете хладилника :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април