Витаминът, който не лекува всичко

Но помага много
Витаминът, който не лекува всичко

Най-важното

IU (International Units или Международни единици) е измервателна единица, която се изплзва най-вече от медици и фармаколози. Тя е универсална в целия свят и определя биологичната активност на дадено вещество или, с други думи, неговата ефективност. Използва се най-вече за хормони, витамини, ваксини, кръвни продукти и подобни биологично активни субстанции.

IU има различна стойност за отделните вещества и тя зависи от най-активната им форма, срещана в природата или синтезирана по изкуствен път. Така 1 IU витамин D е равна на 0.025 μg.

Витамин D не може да се оплаче от липса на внимание в последно време. Почти всеки ден излиза ново проучване, което да напомня за многобройните му качества.

Твърди се, например, че високите му количества в организма могат да предпазят от диабет, сърдечно съдови заболявания, хипертония, депресия, затлъстяване, настинка и редица други състояния.

Обаче, тъжно или не, слънчевият витамин не може да ви спаси от рак, както се чува напоследък.

Вярно е, че при здравите хора се наблюдават по-високи нива на витамин D, но това не означава, че ако го приемате като добавка, ще бъдете задължително по-здрави. Американски учени напомнят, че корелацията не винаги доказва причината. Всъщност повечето клинични изследвания не дават никакво реално доказателство, че витаминът има правото да се вживява в ролята си на универсално лекарство. Нещо повече: често здравословните му ефекти са силно преувеличени и не е изключено действието му да наподобява плацебо.

Все пак витамин D наистина е изключително важен за нормалното функциониране на редица процеси в организма.

 

Перфектният строител

Той ви помага да се радвате на добри нива на калций и фосфор и е изключително важен за формиране и поддържане на костната система.

Добрата новина е, че тялото произвежда витамин D самостоятелно: с 10-минутно излагане на слънчева светлина може да си осигурите препоръчителната дневна доза от 600 IU. Някои храни също съдържат слънчевия витамин - има го в тлъстите риби като херингата, сьомгата и скумрията, както и в яйцата.

Приемът му като добавка се препоръчва най-вече на онези, които работят по цял ден в затворено и тъмно помещение или рядко хапват от горепосочените продукти. Както и на възрастните хора, които с годините все по-трудно го произвеждат.

Като оставим настрана всичко това, смятаме, че щеше да бъде страхотно, ако един обикновен витамин лекуваше всяка болест, включително и рак. За нещастие или не обаче, витамините не са лекарства. Те могат да ви помогнат да се справите с недостиг на важни нутриенти, но това е всичко.

С две думи: не са най-краткият път към дълголетието. Към тях ще ви се наложи да прибавите редица здравословни навици, между които балансирано хранене и физически упражнения. Нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април