Антиоксидантите - наръчник на начинаещия III част

Необходимост в ежедневието ни!
Антиоксидантите - наръчник на начинаещия III част

Тялото ни се нуждае от антиоксиданти, за да се противопоставят на "оксидативния стрес" в тялото. 

Дори и тялото ни да произвежда собствени антиоксиданти, оксидативният стрес е факт, когато разрушителни молекули (свободни радикали) атакуват защитата на собствените ни антиоксиданти. Това води до смъртта на клетки в кожата ни (и в цялото тяло), поради което тя остарява.

Ето защо оксидативният стрес влияе зле на кожата ни, а антиоксидантите са добри за нас. Повишаване на нивото им в тялото може да се постигне чрез редовни тренировки, приемане на много пресни плодове и зеленчуци и ползване на добре подбрана козметика.

Някои специални кремове съдържат антиоксиданти и могат да помогнат на тялото да се бори срещу оксидативния стрес на кожата, причинен от слънце, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и климатични инсталации. 

Информация за първите 6 антиоксиданта можете да откриете ТУК и ТУК.

Ето информация и за следващите три:

Ройбос (червен чай)

1550873Thinkstock/Guliver

Този здравословен чай има многобройни положителни ефекти. Силно средство срещу кожни дразнения и слънчеви изгаряния, акне и екземи. Чаят действа и срещу бръчки. Изследвания показват, че може да предпазва от рак на кожата и повишава ефективността на продукти срещу слънчеви изгаряния. Съдържа антиоксиданти и ограничава действието на свободните радикали, увреждащи клетките в организма, укрепва имунната система и забавя процесите на стареене. Противодейства на алергиите като сенна хрема, астма и екзема. Често се използва при бебета страдащи от алергия към млякото. Притежава антиспазматични свойства и облекчава стомашните болки, колики и е препоръчителен при храносмилателни проблеми. Препоръчва се при хора страдащи от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. Отличен антидепресант.

Астаксантин


1550874Thinkstock/Guliver

Астаксантинът (Astaxanthin) е изключително силен антиоксидант, който до преди 20-тина години по-скоро се препоръчваше за красива кожа. През последните 10-15 години бяха публикувани редица научни статии на база проведени проучвания за широкия спектър от ползи, които носи този силен антиоксидант за здравето и организма.

Намалява оксидативния стрес, увреждането на ДНК и повишава имунната система, подобрява функциите на очите, защитава клетките, намалява симптомите на киселинен рефлукс, предотвратява натрупването на лош холестерол, има противовъзпалително и противомикробно въздействие, подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания, забавя нервно-дегенеративните заболявания и така списъкът е изключително дълъг.

Ползите от употребата на астаксантин ще разгледам в отделна статия.

Това което трябва да знаете за астаксантина или астазантина – той е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества терпени, към който приравняваме и бета-каротина, лутеина и ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждането на микроводорасли, които  придават розовия цвят на скаридите, северно-атлантическия крил и сьомга. Естественият астаксантин е изключително скъп, но и изключително полезен.

Годжи бери


1551025Thinkstock/Guliver


Гожди бери е силен антиоксидант, който от древни времена е използван в традиционната китайска медицина. Расте в полите на Хималаите, но вече има сериозно производство и в България. Ползите за здравето са изключително големи: при хипертония, аритмия, за бъбреци и при цистит и при много други здравословни неразположения. Добре е да присъства в ежедневието на всеки, защото според китайците този плод удължава живота. Малките плодчета годжи съдържат полизахариди, бета-каротин, зеаксантин, Витамин С, селен, желязо, цинк, калций, калий.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април