Ще започнете да слюноотделяте след 3...2...1...

Малко картинки за добро храносмилане
Ще започнете да слюноотделяте след 3...2...1...

Повечето хора си мислят, че храносмилането започва в устата. Всъщност, не е точно така. Подобно на секса, процесът на хранене започва още преди осъществяването на физическия контакт. Понякога един поглед стига... след това има малко любовна игра с уста и език и чак тогава се прониква в тялото... но простете ми, аз се отплеснах.

Подобно на секса, и храносмилането може да бъде инициирано от зрителен контакт. За целта не е необходимо да дъвчете, достатъчно е да започнете да слюноотделяте. Въпреки че за разлика от стомашния сок слюнката е с неутрално pH, тя има свойството да овлажнява приеманата храна и по този начин я прави не само по-лесна за предъвкване, но и за преглъщане.

Нещо повече, в нея се съдържа храносмилателният ензим амилаза, който разгражда някои сложни въглехидрати (скорбяли) до по-прости захари, които на свой ред могат да бъдат директно усвоени или допълнително разградени в тънките черва. Слюнчните жлези също така секретират и слюнчна липаза, с който ензим започва процесът на храносмилане на мазнините. Слюнчната липаза е от особено голямо значение при новородените, които все още не могат да произвеждат панкреатична липаза.

С всичко това се опитвам да ви кажа, че е добра идея да имате храна около себе си, защото всеки момент ще започнете да слюноотделяте обилно... а не бива да хабите всичката тази слюнка залудо, нали? 

     

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май