Хранителни комбинации със здравословен ефект

Възползвайте се от тях!
Хранителни комбинации със здравословен ефект

Правилно съставените хранителни комбинации могат да ви осигурят по-добър вкус и повече ползи за здравето.

Добре е именно тези храни да ядете заедно, за да извлечете повече ползи от храната и в същото време да се насладите на невероятен вкус и аромат.

Част от тези комбинации предложени от сайта Må Bra ще ви се сторят доста странни, но си заслужава да опитате.

1601439Thinkstock/Guliver

Бекон + портокалов или лимонов сок

Пушените месни продукти съдържат консервиращи вещества нитрит и нитрат, който след това се превръща във вредни нитрозамини, след като попаднат в храносмилателната система. По същия начин се случват нещата и при гответе. Редица изследвания сочат, че нитрозамините се увеличават при продължително готвене при високи температури. Именно те са сред виновниците за развитие на раковите заболявания.

Интересен е фактът, че съдържащия се витамин С в портокаловия или лимонов сок противодейства и неутрализира вредното влияние. Предполагаме, че лютите чушки, богати на витамин С също ще окажат благотворен ефект и неутрализират негативите от употребата на бекон. Може би не е случайно, че в Азия, където на маса не се сяда без люти чушки е много малък процента на страдащи от ракови заболявания!

Оцет + храна богата на желязо

Желязото е от изключително значение за поддържането на добра имунна система. Особено за жени в детеродна възраст, бременни и възрастни хора. Най-добрият начин да бъде желязото усвоено е необходимо да приемате достатъчно количество витамин С с храната. Практиката е доказала, че желязото от растителните източници в пъти по-лесно се усвоява от организма, отколкото животинските.

В случай, че искате да усвоите пълноценно желязото намиращо се в червеното месо. Добавете малко количество оцет, докато го готвите. Това правило за добавяне на оцет в храната можете да спазвате и при вегетарианските и вегански гозби. Добавете малко количество към супата от коприва, спанак или семе от коприва. Освен оцет можете със същия успех да използвате и лимонов сок.

Горчица + зеле

Зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, кейл и още много от този вид натурални продукти притежават силни антиоксидантни свойства. За да извлечете максимални ползи от тях е добре да ги комбинирате с репички, сенап или домашно приготвена горчица, уасаби и кресон. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април