Храни за нежно оранжева кожа

Търсете каротиноидите
Храни за нежно оранжева кожа

Най-важното

Малко хора знаят това, но всеядните същества (сред които сме и ние) не са много добри в конвертирането на оранжевите каротиноиди в ретиноиди (безцветни съединения). Затова казваме, че зеленчуците и плодовете не са предпочитан източник на витамин А. Хората и всеядните животни, които консумират много богати на каротиноиди растения, задържат известна част от тези вещества и имат жълтеникава подкожна мазнина. Това е причината свободните пасищни пилета да правят бульона жълт на цвят, а яйцата им да са с оранжеви жълтъци. Маслото и млякото на кравите, които редовно се извеждат на паша, също се отличават с по-наситено оцветяване.  

Май не са един и двама душите, които са чували, че ако прекалиш с морковите, можеш да станеш оранжев. Това на практика не е точно така, защото можеш да станеш оранжев, прекалявайки не само с моркови, но и с броколи, спанак, тиква, магданоз, кайсии, домати, както и с още един куп храни с високо съдържание на каротиноиди. Каротиноидите вече сме ги коментирали, но не пречи да направим това отново, защото се твърди, че единият родител на знанието бил повторението.

Обикновено каротиноидите (и особено бета-каротин) се абсорбират в стомашно-чревния тракт и частично се превръщат в ретиноиди (в това число и витамин А) от черния дроб. Непреработените от тях се транспортират с кръвната плазма до периферните тъкани и се изхвърлят чрез потта, себума, урината и изпражненията. Когато нивото на каротиноиди е нормално, те допринасят за нормалния външен вид на кожата и за физиологичната ултравиолетова защита на тялото.

Прехвърлянето на една определена концентрация обаче води до състояние, което се нарича каротинемия или хиперкаротинемия. То е напълно безвредно и е най-често срещано при малки деца, вегетарианци и вегани. По-лесно забележимо е при хората със светли кожи. Каротиноидите са мастноразтворими вещества и част от тях се депозира във вътрешноклетъчните мазнини на роговия слой на епидермиса. Ето защо промяна в цвета се наблюдава най-вече в частите от тялото, където този слой е най-плътен. В това число влизат дланите, ходилата, коленете и назолабиалните бръчки (тези, които се спускат от основата на носа към краищата на устните). Много хора с подобни симптоми погрешно бъркат състоянието с жълтеница и изпадат в излишна паника, понеже пропускат да обърнат внимание на обстоятелството, че склерите (бялото) на очите са с непроменен цвят.

Както вече споменахме, сама по себе си каротинемията е безвредна и не се нуждае от лечение. Достатъчно е само човек да престане да консумира каротиноиди в астрономически количества и с времето оцветяването на кожата му ще се нормализира. Не толкова добрата новина е, че понякога това време може да достигне до няколко месеца.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април