Хем фреш, хем цял портокал

Любимият ни начин за премахване на портокаловата кора
Хем фреш, хем цял портокал

Ясно е, че истинските кулинари нямат нужда от тривиални теми за размисъл и страсти, интересуват се предимно от висши готварски теми.

Но обикновените персони като мен понякога си блъскат главата със съвсем простички въпроси. Ето ви един: как се премахва кората на портокала? Всъщност, самата аз доскоро действах на един и същ принцип – този на сръчните пръсти, с който, след известна доза мъки, все пак достигах до същинската част на цитрусовия плод.

Вчера обаче любимата ми колежка Алекс от съседния сайт Sportuvai.bg се изуми на първобитния ми похват и ми показа нейния начин на действие с портокаловата кора. Той включваше умело боравене на ножа и в резултат – бързо свършена работа.

Ама, разбира се! С нож е къде-къде по-лесно. След като изумлението ми премина, реших да потърся и други начини за осъществяване на въпросното действие. Попаднах на един метод, който доста ми хареса. Както отбеляза Алекс като го видя обаче, при него се "освобождава" много количество портокалов сок. Но аз мисля, че това не е проблем. Просто сокът може да се съхрани и да се изпие като фреш :)

Та, как да процедираме? С помощта на остър нож отстраняваме главата и дупето на портокала. Така го правим стабилен и подходящ за последващата обработка. След това внимателно мушкаме острието на ножа между месестата част и кората и започваме леко да въртим по окръжността и да отлепяме двете. Целта ни е накрая да изкараме само плода. От свободната кора пък ще изстискаме сока в отделна купичка. Портокала ще нарежем на кръгчета, както си му е редът.

Понеже не съм сигурна дали ме разбрахте, ви приканвам най-любезно да се отбиете във видеото по-долу. Наистина, по-дълго е, отколкото ми се иска, ама ще ви научи на някои работи. Разбира се, ще се радвам да ми покажете и вашия начин на действие по този въпрос :)  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май